Физическите упражнения могат да предотвратят Алцхаймер

Ново изследване откри, че упражненията могат да се окажат онзи животоспасяващ фактор, който да предотврати появата на болестта на Алцхаймер, пише Obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

По-добрата физическа форма е свързана с по-слабото западане на функцията на нервните влакна в мозъка или т.н. бяло мозъчно вещество.

 То представлява онези групи влакна, които невроните използват, за да могат да комуникират помежду си. Резултатите са показали, че хората с по-лоша физическа форма са имали и по-слабо бяло вещество и занижена мозъчна функция.

Д-р Кан Динг, водещият автор на изследването, обяснява: “Данните от нашето изследване недвусмислено подкрепят хипотезата, че усилването на физическата форма на хората може да подобри тяхното мозъчно здраве и да забави процесите на остаряване”.

За целите си учените от екипа на Динг са измерили сърдечно-съдовата физическа форма, като едновременно с това са провеждали сканирания с ядрено-магнитен резонанс. Друг от учените от екипа, д-р Ронг Занг, обяснява, че “Доказателствата са, че това, което е зле за вашето сърце е зле и за вашия мозък. На нас са ни необходими повече изследвания като това, за да разберем по-добре как двете неща са свързани помежду си и, надяваме се, да успеем на базата на новото си разбиране за действащите механизми да намерим правилната формула, която да ни позволи да предотвратяваме и дори лекуваме заболявания като това на Алцхаймер”.

Последващо изследване на института О-Донъл Брайън към университета в Тексас изследва в момента какви са конкретните параметри за вида и количеството упражнения и дали изобщо някога идва момента, за който се твърди, че е вече твърде късно да започнете да ги правите. В допълнение изследването проучва влиянието на нивата на холестерола и кръвното налягане при предпазването на мозъчната функция.