НАСА засне зловещо ВИДЕО! На Нептун се вихри смъртоносна страхотия, способна да покрие целия Атлантически океан, от Бостън до Португалия

Специалисти на НАСА забелязаха нещо странно на планетата Нептун – зловеща буря, която се свива. Това съобщи Интернешънъл бизнес таймс.
Страховитите бури на Нептун бяха загадка за специалистите, откакто ги засне космическият апарат „Вояджър 2“ в края на 80-те години на миналия век. Те се появяват и изчезват и досега бяха наблюдавани само няколко пъти с „Хъбъл“.


„Нямаме данни как се образуват вихрите, или колко бързо се въртят“, каза Агустин Санчес-Левага от екипа и допълва: „Най-вероятно те се зараждат от нестабилност във ветровете“.
Бурите на Нептун се задържат няколко години и изчезват. За разлика от тях Голямото червено петно на Юпитер е на повече от 200 години.
Бурята на Нептун се е появила през 2015 г. За три години тя се свива много странно. Първоначално е била достатъчно голяма, за да покрие целия Атлантически океан, от Бостън до Португалия, или към 5000 км. Сега тя е вече 3700 км.
Очакванията на специалистите съвсем не бяха такива. Според предишни симулации бурите на Нептун се движат към екватора и изчезват с бурни облаци.
Новите данни показват движение към южния полюс и бавна смърт.
Вижте във видеото:
blitz.bg