Как е изглеждала май-красивата жена в историята? (СНИМКИ)

Бляскавото лице на кралица Нефертити, за която се смята, че е  майка на фараон Тутанкамон, беше възстановено чрез най-новите 3D технологии, съобщава Daily Mail.
500 часа работа отнема пресъздаването на изображението на Нефертити, а бижутата, с които е кралицата, са ръчно изработени от дизайнери на Dior.
Цветът на кожата на царската особа, живяла преди 3 400 години, обаче предизвика противоречия, като някои твърдят, че той не би бил толкова светъл в реалния живот.
Учените от Университета в Бристол създадоха цифровото лице на древната кралица, което ще бъде показано в предаването на Travel Channel – Expedition Unknown, в сряда вечер.

Управлявала Египет преди 3 300 години – от 1353 до 1336 г. пр. Хр., за кралицата се смята, че е майка или мащеха на момчето-фараон Тутанкамон.
Нейното пълно име – Нефернеферуатен Нефертити, означава „красавицата дойде“, а славата на невероятната й красота се е пренесла и до наши дни.
Египтологът д-р Айдан Додсън от университета в Бристол получава разрешение от египетското министерство на антиките и Египетския музей да премахне защитния пласт, покриващ мумията на Нефертити, за да я разгледа.
Използвайки най-новите 3D технологии, лицето на мумията е пренесено в дигитален формат, за да се пресъздаде реплика на главата й.
Експерти твърдят, че създаденото лице изглежда съвместимо с древните представи за Нефертити.
Силно повредената мумия на кралицата е открита в гробница в Долината на царете в Египет през 1898 г. Чрез ДНК доказателства през 2010 г. е установено, че това е биологичната майка на фараон Тутанкамон.

Нефертити е помнена като една от най-красивите жени в историята, посочват учените. Освен това тя е могъщ фараон, управлявал в едни от най-добрите времена на древния свят.
Но подобно на много други важни женски фигури в историята, нейното наследство е неясно.
Смята се, че тя е дъщеря и съпруга на фараон, както и че може би е управлявала заедно с Тутанкамон.
Когато новосъздаденият профил на кралицата се сравни с известния берлински бюст на Нефертити, те имат невероятно много съвпадения.
Смъртта на Нефертити е забулена в мистерия. Смята се, че тя е починала около шест години след съпруга си, вероятно от чумата, която по това време поразява Египет.