Умеят го руснаците: Новата безпилотна Lada Kalina ще ви глътне граматиката (СНИМКИ)

Руснаците разработиха експериментална безпилотна Lada Kalina. Автомобилът е дело на Центъра за научно-изследователска дейност на автомобилния и автомоторен институт (НАМИ), пише vesti.bg
Без водач зад волана това комби може да включва електромотора, да се движи със скорост до 50 км/ч, да завива, да следва предходен автомобил, да разпознава пътни знаци и препятствия. Системата позволява на автомобила също да следва маршрут по карта на местността, а също и да подава звукови и светлинни сигнали.

Задвижването на Kalina-та се осигурява от електромотор, чиято максимално мощност е 72,4 kW (98 к.с.). Автономният пробег на комбито е 50 км, а максималната скорост 120 км/ч.
В Русия законодателството ще разреши движението на автономни машини. Първите участъци от пътя, на които това ще се разреши, ще се открият след четири години. Иновационният проект ще бъде лансиран на трасетата на „Скандинавия“ и „Волга“. За движение на автономни машини ще бъдат предоставени 20 000 км федерални пътища. Първият опитен проект на автономен автомобил, който ще се извърши в рамките на проекта „Караван“, е плануван за май 2018 г.
Миналата година Дмитрий Медведев зави, че правителството ще засили подкрепата си за разработчиците и производителите на безпилотни машини. През 2017 г. за тази цел са били отпуснати 600 000 000 рубли (близо 17 млн. лева), като средствата ще се увеличават през тази и следващите години./blitz.bg

Коментари