ВИНАГИ СМЕ СЕ ЧУДЕЛИ, НО ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО ЗАРЕДИШ ДИЗЕЛОВА КОЛА С БЕНЗИН! РАЗБИВАЩО ВИДЕО!

На всеки може да му се случи да се обърка на колонката, било то на служител на бензиностанция или собственика на колата, и да сбрка горивото.

Грешката не е само изключително злепоставяща, но и не е особено полезна за колата. Заради размера на пистолетите за гориво да се сипе дизел в бензинова кола е почти невъзможно, но обратното не е никак трудно. 

Знаете, че бензиновите и дизеловите двигатели работят различно – докато при нафтата се разчита на високата компресия за възпламеняване на горивото, бензинът се пали от свещ в горната мъртва точка на движението на буталата.

Течностите просто реагират различно на нагряване. Бензинът се изпарява и възпламенява сравнително лесно, а дизелът изобщо не реагира с такава готовност дори на открит огън, пише Офнюз.бг.

Тогава какво се случва когато двете горива се смесят? Това ни показва потребител на YouTube, въоръжен буркан и по малко от двете горива. Вдъхновен от грешка на приятел, той забърква смес дизел и бензин в съотношение 90-10. Експериментът показва, че дори при сравнително ниска концентрация на бензин, получената течност е летлива и се възпламенява с лекота. Нещо, което не би трябвало да се случва в двигател на нафта. 

Разбира се, има и други последици от объркването на горивото. Дизелът има и функция на лубрикант за горивната система. Бензинът от своя страна не може да свърши същото и ето защо грешното зареждане може да доведе до преждевременно износване на компоненти. 
Все пак подобни гафове ще продължават да се случват и за ваше успокоение трябва да отбележим, че неправилната течност няма моментално да унищожи колата. Ако се усетите навреме, едно източване и зареждане с чисто гориво ще свърши работа.