Bloomberg: Това са новите 7 чудеса на света

Ако посещението на най-старите храмове и паметници в света – Ангкор Ват, Мачу Пикчу, Петра, пробужда Индиана Джоунс във вас, представете си какво би било да изследвате чудеса на света, за които малцина са чували.

Някои от най-удивителните исторически места на планетата, които са съществували отдавна като местни тейни, неотдавна станаха достъпни благодарение на дръзки туроператори, хотелиери или инфраструктурни проекти.
В идните години те ще намерят място в списъка с дестинации, привличащи орди от туристи, но засега остават извън радара им.
Bloomberg публикува списък от новодостъпни чудеса на света и практическа информация, от която се нуждаете, за да стигнете до тях.

Останките от Кралската империя в Индия
До скоро посещението на руините от 14-и век на Виджаянагарската империя в Хампи, Индия, означаваше да вземете нощен влак от Бангалор и да спите в хан с три звезди.
Изгубеният град се намира в централната част на Карнатака, което го поставя почти по средата между южния индийски технологичен хъб и плажния град Гоа.
Но в последните две години бяха отворени няколко малки курорта, наред с петзвездния хотел Kamlapura Palace, който разполага с 46 стаи и предлага съвременен поглед към историческите останки в района.
Достигането до мястото е по-лесно и благодарение на големите инвестиции в инфраструктура за подобряване на пътищата в целия щат.
Колкото до паметниците, очаквайте терен от 265 кв. км, осеян с мистериозни скални блокове, който чака да бъде изследван. Хиндуисткият храм Вирупакша, посветен на бог Шива, е смятан за една от най-старите структури в империята, а може би и в страната, датиращ от VII век.
А отлично запазените места, като Базар Суле, Банята на кралицата и оборите на слоновете предлагат забележителен поглед към живота на старите индийци.Някогашната столица на маите в Гватемала
Ашиш Сангхраджка, президент на Big Five Tours & Expeditions, казва, че Ел Мирадор е пет пъти по-голям от Тикал – руините, които водят стотици хиляди туристи в Гватемала всяка година. Но тъй като археологическите разкопки все още не са завършили, е трудно да се каже колко точно е голям градът и какво е било истинското му значение.
Засега отговорът и на двата въпроса е „много“ – ръководителят на екипа от учени на мястото на археологическите разкопки казва, че откриването на Ел Мирадор е било като „откриването на Помпей“. Смята се, че градът е някогашната столица на маите и беше един от декорите за телевизионната поредица с Морган Фрийман „Истории за Бог“.
Защо досега мястото не е открито? Защото стигането до там изисква опасно петдневно ходене. Първите туристи на Big Five Tours & Expeditions обаче ще пристигнат в региона с хеликоптер.
Той каца в малко селище наблизо, където гостите ще могат да се срещнат с местни хора, които рядко са виждали чужденци. След това те поемат върху магарета на тричасово пътешествие през археологическия обект.
Сангхраджка казва, че археолозите с радост биха приели малко помощ, тъй като посещенията на външни хора са голяма рядкост. „Може би ще са необходими десет години, за да изчистят напълно мястото. Но да видите място като това, което е напълно недокоснато, е нещо невероятно“, отбелязва Сангхраджка.Просторни римски имения в Португалия  
Те са създадени през II в. пр. Хр., ремонтирани са по времето на император Октавиан Август и след това прекарват стотици години под отломки, но сега – сто години след повторното им откриване, римските руини в Конимбрига са готови за светлините на прожекторите от 21-и век.
На фона на рекордния брой туристи в Португалия, подценявани места, като Конимбрига, привличат все по-голямо внимание, наред с все по-уютните места за отсядане наблизо.
Вирджиния Ирурита, основател и съсобственик на туристическата агенция Made for Spain & Portugal, настанява гостите си в Hotel Quinta das Lágrimas, ремонтиран наскоро член на веригата Small Luxury Hotels of the World в съседния град Коимбра.
„Това е не само красив град, а е родината на фадото (меланхоличен, местен музикален стил), което го превръща в задължителна спирка в Португалия“, отбелязва Ирурита.
Тя лично води туристически групи в пищните римски имения, за да им вдъхне нов живот, и показва всичко – от термалните бани до цветния мозаечен декор и градините със стотици исторически фонтани.Пирамидите в Судан
В Судан има два пъти повече пирамиди, отколкото в Египет, но много хора не могат да посочат страната на картата. Намира се на кратко разстояние надолу по течението на Нил от Луксор и Асуан.
Туристическата структура тук все още е в зародиш заради продължителната гражданска война, която доведе до отцепването на Южен Судан през 2011 г.
Но страната бързо привлече вниманието на луксозни туристически компании, като Explorations Company. Нейният собственик и директор Никола Шепърд координира частни турове с екскурзовод, шестдневни пътувания, включващи посещение на пирадимите, наред с руините на храмове в Солеб.
Като бонус компанията предлага полет до Найроби за кратко сафари в Кения. Но истинската притегателна сила са първокласните руини в пустинята само за вас и няколко души от охраната.Старата столица на Мароко
Волубилис, столицата на Мавританската империя, не можеше да бъде построена на по-красиво място, в мароканските планини, близо до Мекнес. Градът не е популярна туристическа дестинация, но това започва да се променя.
Туристически компании, като Intrepid Travel, го прибавят към по-популярни дестинации, като Маракеш и Ел Аяйун.
Дори в страна, която строго пази традициите си, Волубилис е като истинска машина на времето. Руините с впечатляващи орнаменти, които датират от III в. пр. Хр., са преживели десетвековна окупация на римляни, християни, мюсюлмани и бербери, които са оставили своята следа върху тях.Изгубеният град в Колумбия
000-годишните руини в Сиера Невада дел Кокуй са с 650 години по-стари от Мачу Пикчу и са дори още по-мистериозни. Построен от народа тайрона в планински проход, осеян с палмови дървета, градът е имал 10 000 жители в разцвета си, но заобикалящата го джунгла го е погълнала и едва в началото на 70-те години на миналия век група ловци на птици започнали разкопки и открили съкровища от златни артефакти.
Поне така разказват историята местните хора. Приключенски настроените туристи могат да ходят пет дни по Маршрута на инките, за да стигнат до драматичните тераси на Изгубения град.
Но сега колумбийската туристическа агенция Galavanta транспортира гостите с хеликоптер от едноименната си хижа в близките планини. Тя също така организира културен обмен с представители на местната общност Когуй, за които се смята, че са потомци на създателите на града.Крепост във формата на лъв в Шри Ланка
Когато крал Касапа, управлявал Цейлон в края на V век, решил да създаде столицата си върху 180-метрови гранитни скали в центъра на съвременна Шри Ланка – страна, която бавно се възражда за туристите след продължителна гражданска война, приключила през 2009 г.
Скалите се превърнали в масивна скулптура – не само били построени каменни стълбища, водещи до върха, а били добавени тухли и мазилка за създаване на илюзията за гигантски лъв, излизащ от гората.
Първите две стълбища са под формата на огромни лапи с нокти, други излизат устата на лъва. На върха посетителите могат да разгледат останките от двореца Касапа, градините, фонтаните и изкуствените езера.Източник: profit.bg