Бензинови чудовища на изложението за коли в Дубай (СНИМКИ)

Колко гориво харчи автомобилът? Колко замърсява атмосферата? Колко струва? Колко излиза застраховката и поддръжката? Има места по света, където хората не си задават тези въпроси. Едно от тях е Дубай. Там земята е богата на петрол, населението – на пари, а европейските екологични примки на Меркел и Макрон не задушават производителите.
При цена на бензина 45 цента за литър и средна месечна заплата на секретарките 1800 евро, на учителите – 3500 евро, а на лекарите – 6300 евро, целокупното население не си товари мозъчните клетки с тънки сметки за икономии.

Дори при спиране на бензиностанция за зареждане никой шофьор не гаси двигателя на колата (в пълен разрез с нашия правилник за движение), за да не прекъсне работата на климатичната инсталация и да си причини дискомфорт в жегата.
За безгрижно богатите обитатели на Дубай колкото по-скъпа, по-помпозна и по-лакома е колата, толкова по-добре. Това личи от бруталните машини, които могат да се видят веднъж на всеки две години на международното изложение в мегаполиса. Последните модели на Porsche, Lamborghini и дори Ferrari изглеждат тривиално в сравнение с екзотичните бензинови чудовища на дубайския автосалонНачело на панаира на суетата бодро марширува местната полиция. Нейният автопарк е сбъдната мечта за всеки маниак на тема бързи и луксозни машини.
Градската полиция участва със своя щанд на изложението и на него е паркиран най-новият служебен автомобил на местния участък. Това е най-луксозното купе в света Rolls-Royce Wraith с цена над 360 000 евро, мощност 632 конски сили и ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди. Величественият RollsRoyce далеч не е най-скъпата полицейска кола в емирството, защото ченгетата разполагат с расови патрулки като Bugatti Veyron за 1,5 млн. евро, Lamborghini Aventador, Aston Martin One-77, McLaren MP-4-12C, Brabus G700 и BMW i8.

Дубай е рай за бутиковите производители, които изработват екстравагантни модели в крайно ограничен тираж. Най- зрелищният автомобил от тази група е толкова голям, че нямаше как да влезе в залите на изложението и събираше възхитителни погледи на паркинга отпред. Той прилича на локомотив и носи името Dhabiyan. Но по-скоро трябва да го оприличим на кораб на пустинята, защото е кръстен на любимата камила на дядото на собственика, който е от управляващата фамилия на съседното емирство Абу Даби.

По същество Dhabiyan е преработен американски високопроходим военен камион на GMC с инсталирана кабина на Jeep. Със своите пет оси и десет гигантски офроуд колела покритият обилно с хром исполин е абсолютен господар на пустинята. Проблемът му е, че трябва често да спира на бензиностанции, а там те не са на всеки километър. Най- интересният детайл в това уникално произведение на арабската изобретателност е лъскавата сребърна фигура на камила върху предния капак – точно това е въпросното животно, от което идва името Dhabiyan.
Друг забележителен експонат от изложението в Дубай се нарича Devel 60 – нещо като карбонов пустинен танк с шест колела, шест места, мощност 700 конски сили и дизайн на космически кораб. Американската машина струва милиони долари, но колко точно знае само нейният притежател.Източник: „Труд“

Коментари