ВНИМАНИЕ! Сънната апнея не е просто хъркане

Човек може да има роднини в семейството или самият той да страда  от прекъсване на дишането по време на сън, но за него това да е просто хъркане. Това е така, защото не сте запознати с признаците на този проблем, наречен сънна апнея.

Какво е сънна апнея?

Тя не се изразява само в хъркане, проблемът е далеч по-голям от това – той е смущение в съня, изразяващо се в нередовно дишане. То не се появява само веднъж, а е придружено от дълги паузи.

Всяко прекъсване може да продължи от 10 до 20 секунди и да се появи повече от 30 пъти на час.

Най-често срещаният признак на сънна апнея е спиране на дишането, но ето още няколко:

– Спадане нивото на кислород. Когато дишането спре, това води до намаляване с поне 4 процента насищането на кислород в кръвта.

– Сънят ви е нарушен. Понякога човек стои буден и не може да заспи; друг път излиза от дълбок сън и  след това спи леко.

– Страдате от сухо гърло и сутрешно главоболие. Когато човек се събуди, обикновено гърлото му е изключително сухо, това причинява дискомфорт и затруднява още повече дишането. Може да е изморен не само от недостига на сън, но и на изпитване на главоболие.

– Недостатъчно снабдяване с кислород. Рязкото спадане на нивата на кислород принуждава сърдечносъдовата система да положи повече усилия, за да достави кислород до всички тъкани. Това косвено води до високо кръвно налягане, в крайна сметка – увеличаване на риска от инфаркт и инсулт.

При наличие на тези признаци на апнеята е необходимо да започнете лечение възможно най-бързо./pik.bg