Изследователи откриха нещо удивително на много древни скулптури (СНИМКИ)

Международна група изследователи направи удивително откритие. При изучаването на редица древни скулптури специалистите неочаквано са забелязали, че на много от тях фигурира един и същи детайл, а именно странен символ, наподобяващ малка чантичка с дръжка. Каменни статуи със загадъчната чанта са правили жителите на древен Египет, Месопотамия, Турция, Мезоамерика и много други. А най-интересното е, че много от тях никога не са имали контакти помежду си, пише esoreiter.

ru.  

За първи път монумент с чанта е открит през 1996 година при разкопки в храмовия комплекс Гьобекли тепе в Турция. В това светилище, построено преди около 12 000 години, археолозите са открили каменна статуя с чанта в ръка. Специалистите останали озадачени от видяното, но въобще не предполагали, че ще се сблъскат с този мотив и в творчеството на други древни народи. Сега вече този факт е невъзможно да бъде игнориран.

Експертите смятат, че чантата може да е свързана с легендите за Анунаките – божествени създания от шумеро-акадската митология. Следва да се отбележи, че огромно количество статуи и барелефи, на които се забелязва въпросният аксесоар, са открити във финикийската, етруската, асирийската и други култури. Удивително е, че много често тайнствената чанта е изобразена в съчетание с митологичния образ на дървото на живота, което се среща при много народи.  И до ден-днешен учените нямат единно мнение за този образ, но предполагат, че той символизира произхода и връзката между всичко живо на планетата. А може би е подсказване за настоящото предназначение на чантата?   Загадъчният символ на чантата пресича океана и оставя важна следа в изобразителното изкуство на древните жители на Южна Америка. Той може да бъде видян на множество каменни барелефи и статуи, създадени някога по тези земи. Например в древния мексикански град Ла Вента, който се явява център на олмекската култура, бе открита каменна фигура, наподобяваща човек, държащ в ръката си чанта с химикал. Все още не може да се каже дали примитивните хора са разполагали с подобни аксесоари. Някои специалисти предполагат, че примитивните чанти с тази форма са се използвали за събиране на плодове, но в такъв случай не е ясно защо са имали толкова важно значение за скулпторите./blitz.bg

Коментари