Нова класация: Литовците са най-силни с чашката! Къде са българите?

По данни на Световната здравна организация най-много чист алкохол се пие в Литва, съобщи в. „Аргументи и факти“. Нивото на употреба на „огнена вода“ в прибалтийската република е 18,2 литра на глава от населението. На второ място в „почетната“ класация е Белорусия, където се употребяват по 16,4 литра годишно.

Челната тройка завършва с Молдова, в която равносметката е 15,9 литра. Русия, която беше синоним за влечението към водката, остава на четвърто място с 13,9 литра. Руски институции обаче дават различни числа, според които през 2016 г., за която се отнася класацията, в Русия са пиели по 10 л., докато през 2009 г. показателят е бил с 50% по-висок.

По оценка на СЗО сред най-ефективните мерки за ограничаване употребата на алкохол езабраната за рекламирането и ценовата политика на държавите. Най-добре тези мерки се прилагат в Западна Европа, по-малко – в източните части на континента.

Северната ни съседка Румъния е на пето място в алкохолната класация с 13,7 л. годишно, колкото пият и в Чехия. Хърватия и България изостават само с по 100 грама и са на 7 и 8 място. Белгийците са девети с 13,2 литра. Челната десетка завършва с Украйна, в която средната употреба на глава от населението е 12,8 литра.

Коментари