Код:27! Революция на „Герена! „Сините“, не паркирайте автобуса

Защитата печели титлите! Теза, която ще докара повсеместно главоболие на „Камп Ноу“, „Бернабеу“, даже и на „Лудогорец Арена“. Какво да каже Роналдо с неговите 10 гола в заключителните 5 мача на Реал в Шампионска лига миналия сезон? Как ли ще реагират каталунците с техните 20 попадения за само 6 кръга в Примера настоящата кампания?

С акцент към отбраната ли са спечелени 26-те шампионски титли на Левски?

Делио Роси е доказан треньор, но дали е наясно какъв тим ръководи в момента? На „Герена“ няма как да се задоволяват на трети, четвърти позиции. На някоя и друга спечелена купа.

„Сините“ искат да са хегемони, да са шампиони.

Да са пример – не за катеначо, а за атакуващ футбол, който да пълни стадионите. Както митичния за родния футбол „Георги Аспарухов“, така и съоръженията навсякъде в страната.

Титла номер 27 на Левски едва ли ще се случи с изповядване на защитен футбол. Не и в шампионат, в който има явна разлика в класите, огромен дисбаланс между лидерите и аутсайдерите в таблицата. Хегемон като Лудогорец към момента и засилващо се голово торнадо от „Армията“.

Делио Роси разполага с Габриел Обертан, Жерсон Кабрал, Жуниор Мапуку, Серджиу Буш, Адениджи в атака.

Изникват следните въпроси:

Не е ли удачно Левски да играе с четирима подчертано офанзивни футболисти в повечето си срещи в шампионата. Обертан и Кабрал като халфове/крила и двама нападатели измежду Мапуку, Буш и Адениджи?

Габи и Жерсон не са типични реализатори. Да, класата им е сериозна за родното първенство. Разполагат с техника, бързина, но пред гола досега нямат впечатляващи сезони. Едва ли може да се очакват много попадения на „сините“, при положение, че атаката се крепи почти и изцяло на въпросните 2 чуждестранни звезди. Като халфове Обертан и Кабрал биха създали огромен брой положения за централните нападатели, а и ще са по-освободени, чисто психически пред гола.

Абсолютна ротация между Серджиу и Жуниор най-ефективна ли е?. Така шансът и двамата да не са в достатъчно добра спортна форма е голям, а замразяването на Адениджи също е притеснителен факт, предвид суперлативите към въпросния нападател от Люпко Петрович, само преди броени месеци.

Белмонт, Прохазка, Панайотов и Гомес за 2 места в центъра на халфовата линия? Възможност Роман да играе и като десен бек за още по-офанзивна схема. Налагане на Кабрал и Обертан като външни полузащитници, Вутов за ротация на въпросните позиции. И спорещи Буш, Мапуку и Адениджи за 2 места в центъра на атаката. Смела схема? Едва ли, достатъчно нападателна за Левски, за традициите на клуба.

Естествено, на „Герена“ може да продължат с налаганото и вече пренатегнато в световен мащаб 4-3-3. Но в този вариант полузащитниците е нужно повече да градят, отколкото да се бранят. А Обертан и Кабрал драстично да повишат головите си стандарти на сезон.

А с паркиране на автобуса – Левски, нито ще се радва на пълни трибуни, нито е с големи шансове за титлата този сезон.