Зловещи СНИМКИ показват как се забавляват офицерите в лагера на смъртта „Аушвиц“

Между май и декември 1944 г. са заснети редица снимки на офицери и пазачи от „Аушвиц“. На тях служителите си почиват и се забавляват в свободното си време, докато наблизо хора страдат и губят животите си в лагера на смъртта. На някои от снимките офицерите на Шуцщафел пеят, на други си почиват спокойно на верандата в горска хижа за отдих, на трети се смеят и танцуват.

В албума могат да се открият и много снимки на Йозеф Менгеле – едни от малкото съществуващи негови снимки от времето, по което той е работел в лагера. Кадрите показват една много важна перспектива от психологията на хората, осъществили геноцида над евреите. На тях не се забелязва служителите да изпитват някакво неспокойство или чувство за вина, което ги прави толкова зловещи. Албумът е от значение, защото днес има малко останали следи от „социалния живот“ на нацистките офицери и пазачи, превърнали се в инструмент за масовите убийства в лагерите на смъртта. Тези снимки се считат за първите публични кадри на членове на Шуцщафел от „Аушвиц“ в свободното им време, въпреки че подобни съществуват и от други лагери като „Захсенхаузен“, „Дахау“ и „Бухенвалд“.

Албумът е принадлежал на Карл Хьокер, адютант на Ричард Баер, началник Шуцщафел в „Аушвиц“. След освобождаването на лагера Хьокер успява да избяга и в продължение на години успешно се укрива като банков служител.

През 1963 г. обаче той е заловен и изправен пред съд във Франкфурт. Там в заключителната част на делото казва: „Нямах никаква възможност да повлияя събитията по какъвто и да е начин. Нито съм искал да се случат, нито съм вземал участие в тях. Не съм наранил никого и никой в „Аушвиц“ не е изгубил живота си заради мен“.

Накрая Карл Хьокер е осъден по обвинения за оказване на помощ и подтикване към убийствата на 1000 евреи , за което получава присъда от седем години затвор. Хьокер е освободен след пет години и умира през 2000 г. на 88-годишна възраст. Снимките са направени публични от Националния музей на Холокоста в САЩ. Музеят се сдобива с тях от пенсиониран американски военен от разузнаването, който е открил албума в апартамент във Франкфурт. „Тези уникални снимки ярко илюстрират щастливия свят, на който те (Шуцщафел) са се наслаждавали, докато ги е заобикалял свят на невъобразимо страдание“, казва директорът на Националния музей на Холокоста във Вашингтон – Сара Блумфийлд.Източник: vesti.bg

Коментари