10 удивителни неща, които се случват само във Ватикана

Ватикан е уникална държава джудже, най-малката в света и е разположена на територията на Рим. Това го знаем. Скромните й размери обаче съвсем не означават, че тя няма с какво да ни удиви. 10 супер интересни факта за това необикновено място.

1. Тук пият повече вино в сравнение с което и да било друго място в света. Консумацията на вино на глава от населението е средно 54 литра годишно.

2. Във Ватикана върви най-късата железница в света. Състои се от две 300-метрови железни пътчета, два товарни и една спирка.

3. На един местен жител тук се падат повече туристи, отколкото във всяка друга страна. Тъй като Ватникан е място с огромно религиозно, историческо, политическо и културно значение, само музеите тук се посещават от почти 5,5 милиона гости годишно.

4. Държавата си има свое собствено евро. Светият Престол приема еврото за своя официална валута и пуска собствени монети, които могат свободно да се използват в цялата еврозона.

5. Папата има лична армия, която се облича много забавно. Официално се нарича папска швейцарска гвардия, съставена е от 135 швейцарски войници, базирана е във Ватикана и носи отговорност за личната безопасност на Римския папа.

6. Ватикана си има свой собствен телескоп. Намира се в планината Греъм в щата Аризона, САЩ и се управлява от Ватиканската обсерватория – едно от най-старите в ствета астрономически изследоваелски учреждения.

7. Ватиканската пощенска служба е една от най-надеждните в света. Много римляни идват специално във Ватикана, за да пуснат именно от тук своите важни писма и документи, вместо чрез по-несигурната национална пощенска служба на Италия.

8. Ако отидете във Ватикана, няма да получите печат в паспорта. Гостите не могат да документират официално посещението си в тази държава.

9. Държавата Ватикана има граждани, но тук никой не се ражда. Гражданството се получава не по месторождение, дава се само на онези, които живеят във Ватикана по силата на работата си. Технически във Ватикана никой не може да се роди, защото там няма болница.

10. Ватикан е единствената страна, която е вписана в списъка на ЮНЕСКО. Тя е единствентата държава, която изцяло се явява обект на културното наследство.

Източник: fresher.ru

Коментари