Прочети и сподели с всички! Ако зареждате телефона си през нощта, не го правете повече, защото ето какво се случва

За много хора стана практика да оставят смартфоните си на зарядно през цялата нощ.

Специалистите съветват, че това обаче не е правилно.

Първо, защото мобилният ще се напълни за няколко часа, а зарядното остава включено цяла нощ. Професор Дейвид Маккей твърди, че ако изключваме мобилния телефон от контакта, когато не го зареждаме, в течение на една година можем да спестим много голямо количество енергия.

Освен това, Маккей твърди, че батерията на телефона не е добре да бъде на зарядно след 100% заредена, тъй като това ще скъси живота й, т.е бързо ще пада. Това особено се отнася за литиево- йонните батерии, които имат повечето смартфони.

 

Компанията за батерии Cadex описва подробно как литиево-йонните батерии в нашите смартфони си имат свое собствено ниво на „стрес“, към което са изключително чувствителни. Както и при хората, продължителният стрес влия зле на живота на една батерия. Ето кои неща трябва да промените, за да избегнете това:

Извадете зарядното, когато смартфонът е напълно зареден.

От Cadex казват, че оставянето на телефона със зарядното при пълна батерия, както обикновено се случва вечер, е лошо за нейния живот в дългосрочен план. При зареждане на 100% устройството пази батерията в състояние на високо напрежение или висок стрес, за да не пада под 100%, и това просто изхабява химическите вещества вътре. „Това е като една стандартна тренировка – в един момент мускулите ви трябва да починат, иначе бихте се чувствали ужасно, ако тренирате нон-стоп 12 часа, примерно“, казват от сайта към компанията Battery University.

Опитайте се да не зареждате батерията на 100%, когато не е нужно.

Battery University ни казва, че литиево-йонните батерии нямат нужда от пълно зареждане и даже не е желателно да се стига до там, защото така се спестява високото напрежение, което стресира батерията и я износва. Това може да изглежда нелогично, особено ако се опитвате да поддържате напълно зареден телефон през целия ден, но просто не го зареждайте докрай.

Зареждайте го, когато ви скимне

Оказва се, че за един смартфон е много по-полезно батерията да се зарежда по малко няколко пъти на ден, отколкото от 5% до 100% наведнъж еднократно. Battery University смятат, че на всеки загубени 10% от батерията може да се прави кратко зареждане. Естествено, едва ли някой ще следи всеки 10% от батерията си, така че просто го зареждайте, когато можете, за малко.

Батерията обича да стои на студено

Батериите са изключително чувствителни към топлина, като дори Apple препоръчва да се премахнат всякакви кейсове и други аксесоари, когато се зарежда смартфонът, за да няма загряване. Голяма грешка е точно по време на летния сезон да се вземат устройствата на плажа, където батерията може да пострада от горещината./ Днес бг

Как и къде трябва да оставяме мобилния си телефон, докато спим?

Съществуват два варианта: първо, изключете го и го оставете на обичайното място (на нощното шкафче), като имате предвид, че трябва да използвате будилник, различен от телефона. Вторият начин е да го оставите включен, но в друга отдалечена стая, като кухнята или хола. Тази алтернатива е по-малко желателна. В случай, че очаквате някой да ви звънне през нощта, поне можете да изключите Интернет или Wi-Fi връзката си, която е по-опасна от радиовълните. Експертите препоръчват:  мобилният телефон трябва да бъде най-малко на 3 крачки от тялото по време на сън.

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е, че не трябва да оставяте мобилния си телефон да се зарежда през нощта, докато е под възглавницата ви. Съществуват много случаи с хора, изгорили лицето или ръцете си поради претоварване и последващ пожар в техните устройства. Повечето възглавници са изработени от материал, който пламва много бързо, и това ни поставя в голяма опасност, докато спим.

Друг риск, който е свързан с оставяне на мобилен телефон на нощното шкафче, е, че той повишава нивата на тревожност. Постоянно сме нащрек и в очакване на това, какво може да се случи, събуждаме се през нощта, за да проверим електронната си поща или социалните мрежи всеки път, когато получим уведомление и т.н. Това е промяна в поведението и навиците, което, в крайна сметка, води до стрес, безсъние, лоша концентрация, когнитивни проблеми, липса на производителност, раздразнителност, кошмари, главоболие и т.н.

Други „здравословни“ навици, когато използваме мобилен телефон:

Водете кратки разговори, а ако са дълги, сменяйте ухото на всеки няколко минути.

Ако е възможно, говорете със системата „хендсфри“, за да избегнете непосредствената близост на телефона до главата си.

Не позволявайте на децата си да използват мобилен телефон, дори и като играчка.

Не говорете по смартфон в район, където сигналът е слаб, тъй като устройството ще трябва да излъчва по-мощни радиовълни.

Не носете вашия мобилен телефон близо до тялото (мъжете не трябва в никакъв случай да го поставят в джоба на панталоните си) и избягвайте контакт с кожата.

Пазете го далече от вас винаги, когато е възможно.

Следователно, необходимо е да позволим на нашия мобилен телефон да си почине малко, а и ние да си вземем почивка от него. През нощта трябва да се посветим на сън и почивка, да презаредим батериите, които сме изразходвали през деня. По-добре е за мобилния телефон да е изключен, докато станем (ако можем да устоим на изкушението) или докато напуснем дома си за работа.

По този начин предотвратяваме дисбаланса на невронно ниво и осигуряваме регулация на качеството на съня и нивата на стрес. Резултатите от проучванията по този въпрос все още не са напълно ясни, макар че това, което вече е съобщено, е достатъчно, за да ни алармира. И не забравяйте, че и други уреди, които имате у дома си, могат да бъдат вредни за вашето здраве. Опитайте се да не поставяте телевизори или компютри в спалнята си. Ако вече ги има, може да ги изключите преди лягане, например. Същото направете и с рутера, когато си лягате, и не забравяйте – не използвайте телефона си до сутринта и не го дръжте в близост до себе си./ zdraveikrasota.bg

Коментари