Какви са рисковете на оралния секс

Оралният секс може да е забавен, но той крие някои малко известни рискове, с които трябва да сте наясно. Според ново проучване извършването на орален секс увеличава риска от хламидиен конюнктивит. Състоянието, познато като „розово око“, е инфекциозно заболяване на конюнктивалната лигавица, причинено от хламидии.

Изследователите установили, че 9% от хората с това заболяване, са го получили след като техният партньор е еякулирал в очите им.

На един пациент симптомите му започнали седмица след подобен полов акт, а при друг – чак след четири месеца от среща, на която се е случило същото. Гонорея, хламидия, генитален херпес, генитални брадавици и сифилис са само някои от полово предаваните инфекции, които могат да се разпространяват чрез орален секс.

Експертите подчертават, че всеки трябва да използва предпазни средства при извършване на интимния акт. Но последните изследвания показват, че хората не се предпазват от болести, предавани по полов път, когато става дума за орален секс. Скоростта, с която се разпространяват болестите, предавани по полов път, чрез орален секс, се увеличава, според Британската асоциация за сексуално здраве и HIV.

В неотдавнашно проучване на Daily Star цели 59% от хората заявили, че никога не са използвали презерватив по време на орален секс, твърдейки, че „не са знаели, че трябва“. Други 27% признали, че просто не им харесва идеята. А 6% твърдят, че използват презервативи при орален секс, само ако не познават добре човека. Експертите препоръчват на всеки да използва презерватив, когато прави орален секс, за да предотврати разпространението на полово предавани инфекции.

Източник: fakti.bg