1. Не оставяйте ръката да почива върху скоростния лост.


„Но когато си оставям ръката върху скоростния лост изглеждам като Vin Diesel!“.
Да, но това води до излишно натоварване на втулките и синхронизаторите на трансмисията и съответно до тяхното износване. Особено, ако си хванал/натиснал лоста здраво и гледаш лошо.
ръчна скоростна кутия
2.Не оставяй колата на скорост, докато чакаш на червено.Чисто и просто, когато седиш на светофара и държиш съединителя натиснат, налагаш излишен стрес върху него.

3.Не използвай съединителя за да седиш на баир.
Изключително приятно е чувството, когато си на баир и използваш малко газ и полусъединител за да седиш на 1 място. Това, което правиш обаче е, да свръх-износваш фрикционните дискове. Просто използвай ръчната спирачка, това е техника, която всеки би трябвало да може да изпълни.

4.Не давай пълна газ, когато си на ниски обороти.
Това важи с пълна сила за  по-слабите мотори.. по-някаква причина си се отплеснал и караш на 5-та с 40, но решаваш, че трябва да ускориш бързо.. ако натиснеш ‘педала до метала’ единственото, което ще направиш е да накараш двигателя да се разстресе. Не бъди мързелив, просто смени предавка или две надолу.

5.Не оставяй крака ти да почива, върху съединителя.
И това за опитните шофьори изглежда като ‘малоумен’ съвет, но има хора, които все още правят тази греша.*ахм, колежката, ахм*
Общо взето качил си се на магистралата, ‘сложил’ си пета, но крака ти е останал върху съединителя. Какво става? Има вероятно, освен да не слагаш цялата сила на колата на асфалта, да свръх-износваш компоненти.

 

И тъй като знаем, че за по-запалените автомобилни фенове тези съвети изглеждат дори глупави, прилагаме и видеото.. там почти всеки може да научи нещо ново! А, ако се чудиш какво значат изгорелите газове, които излизат от колата ти „ЦЪК“

 

mensbible.bg