Мъртва тяга (Dead Lift)

Мъртвата тяга е едно от най-добрите упражнения за изграждане на мускулна маса и плътност на гърба. Голяма част от спортистите занимаващи се с бодибилдинг включват това упражнения в тренировката си за гръб.

Много е важно упражнението да се изпълнява правилно, защото в противен случай това може да доведе до много сериозни контузии. На хората , които до сега не са правили мъртва тяга препоръчвам първо да го правят с малки тежести, за да научат първо правилното изпълнение, след което да увеличават тежестите.

Другото важно нещо, на което можете да обърнете внимание за да се предпазите от травми е използването на колан. Ако тежестите, с които изпълнявате това упражнение са много големи и Вие изпускате лоста ви препоръчвам използването на фитили.

Техники на изпълнение

  1. Стъпете здраво на земята като стъпалата трябва да са на ширината на раменете. Хванете лоста малко по-широко от ширината на раменете. Свийте коленете, гърбът трябва да  е изправен, изпъчете гърдите.
  2. При изправяне дръжте гърба изправен и водете тежестта близо до тялото.
  3. Веднага след изправяне изпъчете гърдите и придърпайте раменете назад.
  4. Много бавно се върнете в изходна позиция.

 

Приложение

Мъртвата тяга е много-добро упражнение, развиващо кръста ,задната част на бедрата и трапеца. Упражнението може да се изпълнява от всякакви билдери независимо от стажа им. Препоръчвам Ви да го правите в началото на вашата тренировка тъй като мъртвата тяга е тежко упражнение.

fitwell.bg