Българските факти: 10 невероятни факта, които трябва да ни накарат да сме горди българи

Може положението в страната ни да не е розово и да сме в безкрайна криза, но тези факти няма

как да бъдат заличени и забравени и трябва по-често да си ги припомняме. Въпреки че сме малка държава, ние сме направили много за света.

Представяме ви втора част от поредицата „Българските факти“ – 10 невероятни факта, които трябва да ни накарат да сме горди българи.

1. България е една от най-старите европейски държави и е единствената, която не е променила своето име, откакто е основана.

2. Според статистиката България е на трето място в Европа само след Италия и Гърция по броя на своите ценни археологически паметници.

3. Признаването на автокефалната Българска патриаршия от Цариградската патриаршия през 927 г. прави Българската православна църква най-старата славянска автокефална църква в света.

4. Българите са първите хора, които използват азбуката Кирилица веднага след нейното създаване през 9-и век.

5. Българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила бойно знаме, въпреки факта, че е участвала във всяка важна война.

6. Първата въздушна бомба във военната история е била създадена от българските въоръжени сили по време на Балканската война и е използвана на 16 октомври 1912 г. от лейтенантите Радул Милков и Продан Таракчиев.

7. Първият компютър е дело на българина Джон Атанасов и е създаден между 1939 и 1942 година.

8. След присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година, Кирилицата става третата официална азбука на ЕС.

9. Най-старото златно съкровище в света е открито в България. В повече от 294 гроба са открити над 3 000 златни артефакта. Тракийското съкровище е на повече от 6 000 години.

10. Според MENSA International България е на второ място в света по резултати от тестовете за интелигентност на въпросната организация, а българските студенти се класират на второ място в световната класация за SAT тестове. През 2004 г. след провеждане на тестове за интелигентност на MENSA, българката Даниела Симидчиева бе обявена за най-интелигентната жена в света с коефициент на интелигентност почти 200./jilo.bg