ЕДНО БЯГСТВО ОТ АЛКАТРАЗ ОСТАВА МИСТЕРИЯ ВЕЧЕ 55 Г.

Смята се, че за да постигнат целта си затворниците дълбали стените на килиите си със заострени лъжици и дори си ушили лодка и спасителни жилетки от над 50 дъждобрана

За 29 г., в които на известния остров Алкатраз действа федерален затвор, 36 затворници са опитали да избягат от него.

Повечето от тях са хванати, една част са застреляни, а останалите се удавят в студените води на залива Сан Франциско.

Само трима затворници успяват да избягат от Алкатраз

Това се случва на 11 юни 1962 г.

, след като тримата затворници Франк Морис, Джон Англин и Кларънс Англин прекарват месеци наред в дълбаене на дупки в килиите си.

Франк Морис пристига на острова през януари 1960 г. Той едва 13-годишен влиза за пръв път в затвор. Мъжът с IQ над 130 през целият си живот върви срещу закона, а когато го заловят – се опитва да бяга. Това е причината, поради която се озовава именно в Алкатраз.

Джон и Кларънс Англин също са ветерани от затоврите, но през 1961 г. се оказват на острова заради обир на банка.

В бягството участвал и четвърти човек – Алън Уест, който лежал за втори път в „най-строгия“ федерален затвор на Америка. Той изостава в нощта на бягството и не успява да се освободи. По-късно разказва на властите какво знае за схемата на бягството и дори си приписва заслугите за идеята.

Смята се, че Морис и братята Англин са прекарали три месеца в дълбаене

на вентилационните отвори в килиите си със заострени лъжици от столовата. За да завършат плана си успешно, те моделирали и глави, наподобяващи истински, използвайки хартия, сапун и коса от стаята на фризьора в затвора.

Това обаче не е всичко – Уест твърди, че успели да си ушият и импрозвизирана надуваема лодка и спасителни жилетки от над 50 дъждобрана, откраднати или дадени им от други затворници.

На 11 юни Морис решава, че моментът е дошъл

По време на рискованото бягство Алън Уест не успява да премине през дупката на килията си и останалите са принудени да го оставят. Покатерват се по над 9 метра тръби до покрива на крилото с килиите и 30 метра прескачат по покриви, докато накрая скачат близо до изхода.

След този момент никой никога повече не чува за тримата затворници. Според Уест, който по-късно успява да се промъкне през дупката и тръгва по следите на вече изчезналите си приятели, планът е бил с импровизираната лодка да се стигне до острова Ангел.

След кратка почивка трябвало да влязат във водата от другата страна на залива и да преплуват до брега на окръг Марин, където да откраднат кола и дрехи и всеки да поеме по пътя си.

Най-вероятно опитът е провален

До това заключение води фактът, че за подобни престъпления не е съобщавано никъде в окръга в рамките на 12 дни след бягството. Друга важна следа, подкрепяща твърдението е, че норвежки товарен кораб съобщава за тяло с дънкови панталони, наподобяващи облеклото на затвора, във водата на около 30 км. от Голдън Гейт Бридж в Сан Франциско.

От друга страна почти всичко, което се знае за бягството, е от четвъртия беглец – Алън Уест. А дали той казва цялата истина? Така едно от най-известните бягства от затвор е неразгадано вече повече от пет десетилетия. Какво точно се е случило, остава да предполагаме.

Въпреки че ФБР и до днес държи активни заповедите им за арест, тримата мъже са официално регистрирани като изчезнали и се смята, че са се удавили.