НЯКОГА БОГАТИТЕ АМЕРИКАНЦИ СА ПИЕЛИ ЕДИН ОТ НАЙ-РАДИОАКТИВНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА СВЕТА

Какво щеше да стане, ако енергийните напитки съдържаха истинска атомна енергия? Става дума за онзи тип енергия, която се отделя по време на радиоактивно разпадане. Звучи опасно, нали? И наистина е.

В началото на 20. век опасността от радиационно отравяне не е била особено проучена.

В резултат на това някои компании започват да предлагат на пазара радиоактивни продукти, които би трябвало да помагат в битката с някои заболявания. Като например енергийната напитка Radithor. Тя представлявала комбинация от вода и силно радиационният елемент радий. Bailey Radium Laboratories произвеждали Radithor от 1918 до 1928 г. Според компанията напитката хем ви зареждала с енергия, хем ви лекувала от редица болести. Bailey дори твърдели, че е афродизиак, което допълнително увеличило популярността й.

Много от американците обаче така и не успели да се доберат до Radithor, тъй като радият бил сравнително рядък, а неговото изкопаване и пречистване пък – скъпо. Днес една бутилка от тази напитка ще струва 15 долара. Цената обаче не уплашила американския индустриалец и играч на голф Еден Байърс. Лекарят му препоръчал Radithor, а напитката в края на краищата го убила. Когато пиете вода с радий, 80 процента от радият напуска тялото ви относително бързо. Останалите 20 обаче влизат в кръвоносния ви поток, достигат костите ви и остават там завинаги. Няколко бутилки от Radithor няма да са фатални. Байърс обаче изпил много повече. Години наред той приемал по 1-2 на ден. Когато най-накрая умрял на 52-годишна възраст, в черепа му се образували дупки, бил изгубил по-голямата част от челюстта си, а костите му били толкова радиоактивни, че трябвало да бъдат положени в ковчег, подплатен с олово.

На радия са нужни 1600 години, за да стане поне наполовина по-малко радиоактивен. Това означава, че костите на Байърс ще бъдат радиоактивни и през следващото хилядолетие.

Малко след смъртта на Байърс, правителството на САЩ затворило Bailey Radium Laboratories. Администрацията по храните и напитките пък предприела много по-агресивни мерки срещу т.нар. „радиоактивни лекарства“, като изисквала доказателства за тяхната безопасност и ефективност.

Така че следващият път, когато пиете енергийна напитка, се благодарете, че не е радиоактивна.