Топ 10 на най-богатите наркобарони на всички времена

Хората стават наркотрафиканти, защото това все още е една от малкото професии, която може да превърне човек без висше образование в един от най-богатите хора в света само за няколко години.

Това също така е една от малкото професии, където се опитват да те убият или арестуват всеки ден.

От celebritynetworth.com са изготвили класация на 10-те най-богати наркобарони в историята. Ето ги и тях:

10. Ал Капоне

Състояние: 1.3 млрд. долара

Ал Капоне вероятно е най-популярният американски гангстер на всички времена. По време на Сухия режим Ал Капоне контролира огромна престъпна империя, която се занимава с наркотици, проституция и хазарт в цял САЩ. В средата на 20-те години неговата организация печели по над 100 млн. долара годишно, а малко преди да умре през 1947 г. състоянието на Капоне се оценява на 1.3 млрд. долара в днешни пари.

9. Гризелда Бланко

Състояние: 2 млрд. долара

Гризелда Бланко е кралицата на наркотърговията в Маями за картела Меделин на Пабло Ескобар през 70-те и 80-те години. Тя е известна с жестокостта си и с това, че е поръчала смъртта на над 200 души. Самата Бланко беше застреляна през 2012 г. в Колумбия.

8. Карлос Ледер

Състояние: 2.7 млрд. долара

Ледер е делил една килия в затора с Джордж Янг, а по-късно го запознава с колумбийския наркобарон Пабло Ескобар. Двамата започват да вкарват кокаин в САЩ с малки самолети, но впоследствие Ледер си купува остров на Бахамите на име Norman’s Cay, който започва да използва като разпределителен център за огромни количества кокаин. В момента Карлос се намира в затвор в САЩ, където излежава 55-годишна присъда.

7. Братята Орехуела

Състояние: 3 млрд. долара

Братята Гилберто и Мигел Орехуела основават картела Кали, който в своя пик доставя 70% от всичкия кокаин в САЩ и 90% от кокаина в Европа. Картелът Кали е известен с това, че действа по-професионално и използва по-малко насилие от конкурентите си от Меделин, което позволява на всеки от братята да натрупа лично състояние от 3 млрд. долара.

6. Хосе Гонзало Родригез Гача

Състояние: 5 млрд. долара

Хосе Гонзало Родригез Гача е сред основателите на картела Меделин заедно с Пабло Ескобар, Карлос Ледер и братята Очоа. Той разработва схемата с използването на ферми в Мексико с добро разположение, откъдето да бъдат прекарвани наркотици през границата със САЩ. На погребението му през 1989 г. идват 15 000 опечалени.

5. Кун Са

Състояние: 5 млрд. долара

Помните ли когато в „Американски гангстер“ Дензъл Уошингтън пътува до Азия, за да се срещне с най-големия производител на опиум в света? Това е Кун Са. През 60-те години Кун Са използва 800 души в джунглите на Бирма, за производството на опиум. Тези 800 души се увеличават до 10 000. В крайна сметка в определен период от време Кун Са доставя 75% от хероина в света. Кун Са никога не е арестуван и живее в охолство в Бирма (сегашен Мианмар) до смъртта си през 2002 г.

4. Братята Очоа

Състояние: 6 млрд. долара

Тримата братя Очоа – Хорхе, Хуан Давид и Фабио основават картела Меделин, заедно с Карлос Ледер, Хосе Гача и Пабло Ескобар. Братята Очоа се занимават с логистиката по вкарването на кокаин в САЩ и Западна Европа през 70-те и началото на 80-те години. В пика си всеки от тримата братя е разполагал с около 6 млрд. долара. Тримата братя в крайна сметка са арестувани и губят всичко.

3. Дауд Ибрахим Каскар

Състояние: 6.7 млрд. долара

Дауд Ибрахим Каскар може да не е толкова известен, колкото останалите в тази класация, но определено е един от най-богатите. Той е основател и оглавява престъпната индийска организация D-Company. Той е считан за терорист и е един от най-търсените хора в света заради това, че финансира бомбените атентати в Бомбай през 1993 г., както и тези в Мумбай през 2008 г.

2. Амадо Карийо Фуентес

Състояние: 25 млрд. долара

Амадо Карийо Фуентес е бивш мексикански наркобарон, който използва контрола си над картела Хуарез, за да помага на колумбийските картели да вкарват своите наркотици в САЩ. Фуентес използва 30 самолета Boeing 727, за да транспортира кокаин по цял свят. Той прекарва последните години от живота си в укриване и умира по време на неуспешна пластична операция в Мексико сити. Двама от тримата пластични хирурзи впоследствие са открити мъртви във варели напълнени с бетон.

1. Пабло Ескобар

Състояние: 30 млрд. долара

Първото място в тази класация едва ли е изненада за някого. То безспорно е за Пабло Ескобар, чието състояние в неговия пик се оценява на 30 млрд. долара. През 1989 г. списание „Форбс“ го нарежда на 7-мо място в списъка на най-богатите хора в света.

Пабло Ескобар е роден на 1 декември 1949 година в Рионегро, Колумбия. Той е бруталният лидер на наркокартела Меделин. В пика си Ескобар е вкарвал по над 80 тона кокаин в САЩ месечно. Смята се, че е отговорен за смъртта на над 4 000 души.

През 1993 г. загива в престрелка с полицията.