Как да увеличите тестостерона си по естествен път

Въпреки че всеки мъж иска да има високи нива на тестостерон в тялото си, има много фактори в лайфстайла му, които могат да попречат на това. Тестостеронът е от съществено значение за изграждането на мускулите, горене на телесните мазнини, както и за здравословно либидо и активен сексуален живот.

За съжаление при повечето мъже тестостеронът намалява след 30-те, което ги прави по-податливи на болести като диабет тип 2, сърдечносъдови увреждания, затлъстяване, сексуални дисфункции и намалява мускулната маса. Следвайте тези стъпки, ако искате да се повиши нивото на тестостерона по естествен начин!

1. Хапвайте достатъчно мазнини

Ако искате да увеличите естественото производство на тестостерон, имате нужда от диета, която включва по-големи количества мононенаситени и наситени мазнини. Изследванията показват, че мъжете, които преминават от режим/диета на високо съдържание на мазнини диета (13% наситени мазнини) към такъв с ниско съдържание на мазнини диета (5% наситени мазнини) са имали измерени значително по-ниски нива на тестостерон. Полезните мазнини може да си набавите, като хапвате зехтин, бадеми, авокадо, червено месо, кокосово масло, яйчен жълтък, черен шоколад, сирене и т. н.

2. Поемайте слънчеви лъчи

Според сп. European Journal Of Endocrinologyen, мъже с нормални нива на витамин D имат по-високи нива на тестостерон и са по-силни, по-стегнати и по-здрави от тези с недостатъчни нива на този витамин. Ето защо е хубаво да се излагате на слънце минимум 10 минути на ден. Този витамин може да си набавите и чрез приема на жълтък, черен шоколад, сирене и т. н.

3. Направете тренировките си по-къси, но и по-интензивни

Изненадващо е, че продължителността на тренировките ви може да повлияе на нивото на тестостерона. Тренировки с продължителност от час и половина, може да започнат да увеличават нивата на кортизола и впоследствие да намалят тези на тестостерон.

4. Спете достатъчно

Сънят е от съществено значение за възстановяване и за здравето като цяло, така че си осигурете минимум 7-8 часа сън всяка нощ. Изследване показва, че мъжете, които спят само по 4 часа на нощ имат с 60% по-малко тестостерон в кръвта си, отколкото тези, които спят по 8 часа, пише Journal Of Andrology.

5. Избягвайте захар

Тестостеронът временно намалява нивата си, когато кръвната ви захар се вдига, ако постоянно поемате бързо разграждащи се въглехидрати, кръвната ви захар ще е постоянно висока. В резултат на това ще развиете хроничен недостиг на тестостерон./jilo.bg