ВНИМАНИЕ! ПОТОМСТВОТО ВИ МОЖЕ ДА БЪДЕ С ГЕНИТЕ НА БИВШ ЛЮБОВНИК

Майчиният организъм е в състояние да възпроизведе у децата черти на предходен партньор на жената, който не е биологичен родител на поколението й, но е биологически по-силен от истинския баща, твърдят експерти по генетика.

Сред учените отдавна се водят спорове дали това необичайно явление, наречено телегония, съществува при хората или е характерно само за определени животински видове с вътрешно оплождане.

Напредването на технологиите обаче и на възможностите за прецизни наблюдения върху процесите, които протичат в женската полова система, позволяват привеждането на аргументи в подкрепа на твърдението, че и при хората може да съществува телегония.

Според експерти решаващо влияние върху потомството на жената може да окаже неин предходен партньор и по този начин той, а не бъдещият баща на децата, да определи генофонда на потомството.

Научното обяснение е, че семенната течност носи генетична информация и част от нея, попадайки в половите пътища на женския организъм, достига до яйчниците и зародишния епител, от който се създават яйцеклетките. Върху него сперматозоидите се разпадат до гени и някои вериги от тях могат да проникнат в клетките на зародишния епител. По този начин съзряващите клетки, готови за оплождане, стават носители на гените на предходни представители, които се проявяват чрез признаци в следващото потомство.

Телегонията е доказана с редица експерименти и наблюдения при някои животни. Регистрирани са множество случаи, при които гени на предходен мъжки индивид са оказали влияние именно върху наследствените белези на чуждо поколение.