Тук знаем как изглежда един обикновен дом , но по света доста се различават от нас. Вижте какви са домовете в различни страни (снимки)

Ние често виждаме прекрасни домове във филмите или на страниците на лъскави списания. И се любуваме на дизайна на тези архитектурни шедьоври.

Благодарение на средствата за масова информация обаче, можем да придобием една обща представа за това как изглеждат жилищата на обикновените хора по света.

А пък от следващите снимки ще осъзнаете, че това, което виждаме на екрана, се различава значително от реалността.

Япония

Токио е един от най-скъпите и гъсто населени градове в света.

Ето защо само богатите му жители могат да си позволят да имат просторни жилища. По-голямата част от японците в мегаполиса обитават малки апартаменти.

Единствената стая в апартамента се използва като спалня, хол и трапезария. В ъгъла можете да видите хладилник, а единственият начин да се стигне до балкона, е като прекрачите леглото. Въпреки това, домът е светъл или добре осветен, а това визуално разширява жизненото пространство.

В коридора, зад жълтата врата, има килер, баня и дори мини кухня, която е оборудвана с всичко необходимо.

Испания

Повечето испанци предпочитат да живеят в жилищни блокове. Ето как изглежда типичната жилищна площ във всеки испански град:

Повечето испански апартаменти включват бели стени, каменни подове и прозорци с капаци. Тези интериорни елементи помагат на хората да оцелеят в горещите летни месеци.

Въпреки това, тъй като повечето домове в страната не са  оборудвани с централно отопление, те са много студени през зимата.

Много хора използват електрически уреди, за да стоплят жилището, но като се има предвид факта, че сметките за електричество в Испания са сред най-високите в Европа, този метод на отопление не е много ефективен.

Повечето испанци се хранят в холовете си. Въпреки че апартаментите им имат големи кухни, те се използват изключително за готвене.

Швеция

Един типичен жилищен район в Швеция изглежда по този начин.

Основна отличителна черта на шведския начин на живот е умното използване на мазета. Хората съхраняват в тях своите велосипеди, превръщат ги в перално помещение, а понякога дори и във фитнес зала.

Всеки апартамент разполага и с гардероб, намиращ се в специална стая в мазето. Обитателите на апартаменти ги използват за съхранение на летни гуми, ски, куфари и други сезонни или по-малко важни неща. Терасите пък се използват като място за почивка.

Белите стени и мебели са типичен признак на световно известния скандинавски дизайн. Повечето шведски интериори включват ярки акценти и големи прозорци без пердета.

Великобритания

Повечето англичани избегнат жилищните блокове. Те предпочитат да живеят в покрайнините на града, в къщи като тези:

Като се има предвид, че централното отопление не е налично във всички сгради, британците правят всичко възможно да задържат топлината в дома си.

Килим във всяка стая, одеяла и, разбира се – камина, са необходими елементи на повечето къщи във Великобритания.

И може би най-необичайното нещо – мивките в Обединеното кралство обикновено имат отделни кранчета за топла и за студена вода.

Борейки се със студа, англичаните искат жилищата им да са уютни и шик./zajenata.bg