ТЕ СА ИЗТРИТИТЕ ОТ ИСТОРИЯТА ЛИЧНОСТИ, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

С развитието на своята цивилизация човекът се е стремял да води точни записки за случилата или случващата се история. Първоначално предавана от уста на уста, от поколение на поколение, в крайна сметка хората започнали да записват историята си и да я предават през вековете.

Някои истини обаче са твърде неудобни, а някои личности ставали пречка за силните на деня. Като се започне от Древен Египет и се стигне до СССР, по пътя си някои управляващи не са познавали никакви граници, що се отнася до ликвидиране на хора, които се изправят на пътя им.

Точно и затова те изчезвали от историческите анали. За тях научаваме днес от случайно оцелели текстове и дори от хорската мълва. Ето и няколко примера на хора, които буквално са изтрити от историята:

Публий Септимий Гета

В Ерата на Римската империя, когато житейските постижения и наследството, което човек оставя след себе си, били по-важни от живота, най-страшното наказание било Damnatio memoriae. Това е форма на посмъртно наказание, при която се унищожават всички физически следи от живота на една личност – документи, статуи, картини.

Това става с 23-я император на Рим – Публий Септимий Гета. Той е убит при спор с брат си Каракала, който заема неговото място. След като се сдобива с власт, новият владетел екзекутира цялото семейство на Публий, изгаря всички документи, съдържащи неговото име, и разрушава всички картини и статуи на предшественика си;

Николай Ежов

Да бъдеш враг на Йосиф Сталин е опасен бизнес. Пример за това е Николай Ежов. Издигнал се до върховете на властта и ръководещ всяващата ужас организация за правоприлагане НКВД, Ежов е арестуван през 1940 година заедно с цялото си семейство.

След екзекуцията му Сталин започва да заличава целия спомен за него. Снимките, на които са двамата, са преправени, документите са изгаряни, дори името на Ежов се произнасяло тайно и със страх от наказание;

Кралица Хатшепсут

Египтяните са народът, измислил историческата ревизия и заличаването на хора, факти и събития от летописите. Пример за това е случилото се с кралица Хатшепсут. Тя управлявала Египет цели 20 години, като го направила богат, мирен и преуспяващ.

Заела престола след смъртта на мъжа си Тутмос I и управлявала като регент вместо племенника си Тутмос III до смъртта си. Дали заради лична неприязън, или като политически ход, Тутмос заличил всичките спомени за леля си, след като най-накрая заел престола;

Ехнатон

Макар и да управлявал кратко, Ехнатон и неговата съпруга Нефертити оставят трайна следа в древноегипетското общество. Той е създателят на първата в света монотеистична религия – култа към един единствен бог Атон.

Отричайки богатия пантеон на старата религия, той си навлича гнева на мнозина. След смъртта му, останала без защитник, новата религия се проваля и точно за това жреците на старата политеистична религия се постарават да изтрият всичко, останало от Ехнатон.