СЛЕД ПОЧТИ ШЕСТ ВЕКА – ОТРИХА ИСТИНСКАТА САМОЛИЧНОСТ НА МАЙКАТА НА ДА ВИНЧИ

От единствената информация, която е известна за майката на един от най-големите гении в историята на изкуствата, се предполага, че нейното име е било Катерина и най-вероятно е била селянка.

През годините се появяват най-различни теории и предположения, но нищо подкрепено със сигурни факти.

Почти шест века по-късно историците смятат, че са разкрили напълно самоличността й. Според Мартин Кемп, професор по история на изкуствата в Оксфордския университет, майката на Леонардо е била Катерина ди Мео Липи – бедно момиче, останало рано без родители, което едва 15-годишно е прелъстено от доста по-голям от нея мъж, превърнал се в баща на детето ѝ.

Според най-новото проучване Катерина живеела с баба си в разнебитена къща на малко повече от километър от италианския град Винчи, Тоскана.

Новите факти и предположения са извадени от редица финансови документи от XV в. от Винчи и Флоренция. Именно финансовите архиви се оказват златна мина, защото всички други историци са ги подминавали до момента.

„В Тоскана е установена доста ранна система за облагане на данъци върху богатството и собствеността. Затова тези данни се оказват прекрасни – всеки е трябвало да се впише…В случая на бащата на Катерина се оказва, че притежавал порутена къща, в която никой не живее, затова не можели да му наложат данък. Той изчезва от регистрите и очевидно умира млад. Така че историята на Катерина наистина е тъжна“, разказва Кемп.

Според новите данни момичето останало само с по-малкото си братче, Папо, и баба си, която също умира съвсем скоро. Така двете деца остават без никакви средства и подкрепа, освен тази на чичо си, който също не притежавал много според архивите – „полупорутена къща и добитък“.

Едва 15-годишна Катерина била подмамена от амбициозния 25-годишен адвокат, работещ във Флоренция, Сер Пиеро да Винчи. Според документите точно около седмиците, в които майката на да Винчи зачева, Сер Пиеро е бил в отпуск.

Оказва се обаче, че адвокатът е бил напът да се ожени по това време. Според Кемп това обяснява и факта, защо Катерина, която не притежава абсолютно нищо, съвсем бързо се омъжва за Антонио ди Пиеро Бути, местен фермер от нейната обществена прослойка – семейството на Сер Пиеро да Винчи най-вероятно е уредило брака ѝ, за да може тя да не пречи на женитбата на сина им.

Предполага се, че Леонардо е отглеждан в къщата на дядо си – Антонио да Винчи. Такива уговорки не са рядкост по онова време. Във финансовата декларация за членовете на семейството на Антонио е записано и извънбрачното дете на Сер Пиеро като „плод от него и Катерина“.

Документите сочат, че Катерина ражда още двама синове и четири дъщери само на няколко мили от първородния си син. Те разкриват и по-нататъшна връзка между Катерина и адвоката – той е водел дребно дело на съпруга й.

Кемп се надява най-накрая да успеят да разбият митовете около живота на Леонардо и истината да излезе наяве. Някой ще се запита – защо тези документи не са били разгледани до момента?

Кемп отговаря така на въпроса: „Никога няма да спрем да се изненадваме как най-очевидните ходове не са направени. Архивите не са разгледани, защото в академична среда трябва да правиш бързи заключения, не да отделяш време на стари материали, които могат и да не дадат резултат“.

Твърденията на проф. Кемп вече са част и от книга, която съвсем скоро ще излезе – „Mona Lisa: The People and the Painting“, негов съвместен труд заедно с д-р Джузепе Паланти, икономист и изследовател в сферата на историята на изкуствата.

В книгата се разглеждат и нови факти от стари документи около известната Мона Лиза и съпруга ѝ, както и дали наистина на 15 април 1452 г. Леонардо е роден в каса Натале в малкото градче Анчиано, както е известно до момента.

инфо: 168chasa.bg