НЯКОЛКО НЕУДОБНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТА, ЛИПСВАЩИ В УЧЕБНИЦИТЕ

Историята е пълна с неудобни моменти, повечето от които не биха могли да си проправят път до учебниците по историята в скоро време. За щастие, ние с удоволствие ще ви споделим най-скандалните от тях.

Чували ли сте за машината за пляскане? Днес боят като възпитателен метод се преследва от закона, но в близкото минало не е било така. Той е имал своите поддръжници, като един от най-изтъкнатите му е бил кметът на Ню Джърси Артур С.

Уитакър. Той сам изобретил машина за пляскане, която инсталирал в сградата на кметството си.

Устройството представлявало върбови пръчки, прикрепени към въртящ се механизъм. Около 1000 криминално проявени младежи и девойки се сблъскали с машината, преди тя да спре да работи. Интересен факт е, че докато управлявал Уитакър, пред кабинета му винаги имало дълга опашка от родители, които доброволно водели децата за превъзпитание.

Тук ще прочетете за някои неудобни факти от историята ни, които меко казано ще ви смутят.

Специалните придворни на Екатерина Велика

Сексуалният живот на Екатерина Велика е почти легендарен. Най-известният мит за нея е, че царицата умира, докато прави секс с кон. Макар това да не е вярно, истина е, че Екатерина имала богат любовен живот с редица придворни. Тя също така си назначила специални придворни, чието задължение било да й гъделичкат краката, докато тя им разказвала мръсни истории и им пеела весели песни. Слугите трябвало да имат благороден произход. Често те се издигали до високите етажи на властта, затова специалната позиция била изключително желана;

Цезар, Кралицата на Витиния

Юлий Цезар днес е известен като един от най-великите завоеватели, които светът познава. Някога обаче, докато активно участвал в политическите игри на Древния Рим, неговите противници му поставили прякор – Цезар, Кралицата на Витиния. Причината била дълго задържалият се слух, че пълководецът бил таен любовник на царя на Витиния Никомед IV. Това би могло да се е случило около 80 пр.н.е., когато младият Цезар пътувал там като посланик. Въпреки че е невъзможно да се определи дали този слух е истина, или не, Светоний го определя като факт в летописите си. Той споменава, че отношенията на Цезар с цар Никомед са единствено петно върху репутацията на пълководеца;

Оскверняването на Константинопол

В Западна Европа рицарите и кръстоносците събуждат романтични и героични чувства, но истината не е такава. Пример за това е Четвъртият кръстоносен поход, който вместо да стигне до крайната си цел, се спира в столицата на Византия. Най-великият град за времето си е варварски разграбен. Историкът Никита Хониат пише как кръстоносците ограбват всеки намерен религиозен артефакт. Откраднати са реликви, съдове и прибори от благородни метали, докато всичко друго е варварски строшено. Свещеният олтар в църквата Света София е разбит на малки парченца. Хониат смята обаче за връх в оскверняването, когато кръстоносците поставили гола проститутка на патриаршеския престол и я накарали да пее и танцува за забавление.