5 начина, по които анаболните стероиди увреждат организма 0

Спортисти и актьори често подпомагат своята тренировка със стероиди. Големите мускули и доброто им представяне често е причина спортистите да пренебрегват ужасните странични ефекти, които вървят ръка за ръка с приема на тези добавки. Ето и някои от най-опустошителните странични ефекти от приема на анаболни стероиди.

1. Променят формата на сърцето

Анаболните стероиди могат буквално да променят сърцето.

Изследвания са доказали, че продължителната им употреба може да промени структурата на мускула, което да окаже влияние и на неговата функция.

Употребата на анаболни стероиди може да увеличи размера на сърцето и дори да доведе до сърдечна недостатъчност.

2. Чернодробни заболявания и рак

Черният дроб е отговорен за разграждането на стероидите, които сме приели. Непрекъснатата злоупотреба с орални анаболни стероиди със сигурност натоварва органа в много голяма степен. Има и случаи на рак на черния дроб, вследствие на прием на стероиди.

3. Повишаване на кръвното налягане

Това е следващият сериозен страничен ефект от употребата на стероиди сред спортистите. Функцията на бъбреците също може да се наруши, което да е причина за задържане на натрий и вода в организма. Това се отразява неблагоприятно и на вените.

4. Свиване на тестисите

Тестисите образуват тестостерона в мъжкия организъм. Когато мозъкът ни „усети“, че в организма тестостеронът се въвежда отвън (стероидите са вид тестостерон), той сигнализира на тестисите да спрат да го произвеждат. Резултатът е смаляване и свиване на тестисите.

5. Косопад

Една от най-зле пазените тайни в света на фитнеса е загубата на коса вследствие на стероиди. Това е причината много хора, занимаващи се с фитнес, да оплешивяват. Прекалено голямото количество от мъжкия хормон дихидротестостерон уврежда космените фоликули./tialoto.bg