Защо правилото 80/20 е златен стандарт в балансиращите диети

Аткинс. Палео. Веган. Кето. Без глутен.

Днес има повече диети, отколкото групи храни – и повечето от тях обещават загуба на тегло на базата на здравословното хранене. Но колко от тях бихте искали да пазите през целия си живот?

В света на здравословното, където кейлът е крал, високоинтензивната тренировка е кралица, а ти си изпил поредния здравословен коктейл (или ти идва да го изплюеш), спазването на някакъв режим звучи като част от живота.

В крайна сметка, какво се получава? Скачайки от диета на диета, смятаме, че сме намерили правилния режим, чувстваме се добре в началото, след което, връщайки се към нормалния си начин на хранене, се озоваваме на изходна позиция.

Ето защо експертите съветват да въведем правилото 80/20. Това не е толкова диета, колкото начин на хранене до живот и може да го следваме, дори да сме и на 105 години.

 

Какво е правилото 80/20 за хранене?

Същността: 80% от калориите от храненето ви да бъдат с чиста и пълноценна храна, докато с останалите 20% можете да си угаждате. Подобен режим се препоръчва от много диетолози, като дори и Джулиан Мичъл му е фен.

„Правилото 80/20 може да бъде фантастичен начин да се насладите на храната, която обичате и да поддържате теглото си под контрол“, казва нутриционистът Сара Берндт.

Добрите и лошите страни на правило 80/20

Хубавото на този режим е, че можете да го следвате завинаги. Начинът на хранене е лесен за спазване и ви позволява да се насладите на любимите лакомства без чувство за вина.

Когато се чувствате виновни за това, че ядете нещо, което не се вписва в категорията „здравословно“, това може да доведе до заблуждения и до грешни нагласи към храната, както и към начина, по който възприемате тялото си. Точно този режим помага да избегнете тази грешна представа.

 

В зависимост от количествата храна и калории, които приемате, това може да се окаже и неподходящ начин, ако искате да отслабнете. Това обаче не е режим, който може да ви помогне да отслабнете.

Ако ядете големи количества, дори здравословни храни, като пълнозърнести храни, плодове, ядки, здравословни мазнини, постни протеини, можете да превишите енергийните нужди на тялото си (да се чете: калории) и да наддавате.

Калориите тук все пак са от значение, дори и да идват от здравословни източници. Затова експертите съветват да се спазва, но и да се внимава за баланса калориен прием – енергиен разход.

Как да приложите правилото 80/20 по правилния начин

На първо място, трябва да съблюдавате за умереност и контрол на порциите. Само защото имате 20%, за да си угаждате, не означава, че може да се тъпчете с бисквити или чипс. По-скоро гледайте на тези 20% като на изключение, а не на всекидневни прегрешения.

Например, ако се стремите към 2 000 калории на ден, тогава правилото показва, че ще имате около 400 калории, за да си угодите. Това може да бъде чаша вино за вечеря, парче торта за рожден ден на колега. Тези калории обаче се броят и не е задължително да ги покривате.

Дори е пожелателно да ядете по-малко от тях, защото често хората не преценяват правилно порциите си и калориите, които приемат.

 

Гледайте на всяко хранене като на възможност да заредите тялото си. Всяка хапка трябва да се приема като нещо, което ни дава фибри, белтъчини, здравословни мазнини, витамини, минерали.

Ако се научите да харесвате онези 80% от храненето и започнете несъзнателно да заменяте тортата с фъстъчено масло и чипса с брюкселско зеле, тогава няма да имате нужда от онези 20%. Защото балансът е същността на живота и е най-важното нещо за вашето здраве.

 

Автор: TheM; Източник: Profit.bg