Това е най-тихото място на света (където ще полудееш за 45 минути)!

Абсолютната тишина може да те отпусне и да ти помогне да се концентрираш, но не и на това място. Говорим за специална камера, влязла в книгата с рекордите на Гинес като „най-тихото място на планетата“. Тя е създадена от Microsoft, намира се в Реймънд (САЩ) и е способна да абсорбира 99,9 % от звуците. Там е толкова безшумно, че когато човек е вътре, чува шума от вътрешността на тялото си.

Чувството е подобно на това да се опиташ да крещиш с кърпа, напъхана в устата – нищо не влиза и нищо не излиза.

Дори най-коравият мъжага би могъл да полудее, ако остане продължително време вътре. Причината е, че в тази безехова камера тоталната тишина провокира толкова сериозно напрежение в човешкия мозък, че директно влияе на слуха. Мозъкът се опитва да открие звуков източник и, щом не засече такъв, става нещо невероятно: организмът се превръща в основен акустичен двигател и отразява почти всичко, включително шума от движението на кръвта във вените и на косата. А това ще те подлуди почти светкавично, тъй като равновесието, с което си свикнал, ще се загуби. Всъщност можеш да издържиш максимум 45 минути преди първите симптоми на лудост (това е максималният период, който някой е понасял между тези ултраизолирани стени).

Съоръжението на Microsoft, разбира се, не е предназначено за мъчения. Звукоабсорбиращите стени правят стаята идеалното място за тестване на микрофони, говорители и технологии за разпознаване на гласа. За постигането на тоталната изолация е използвано подземие с общо 6 стени, някои от които с дебелина 30 сантиметра. Мястото е толкова звуконепроницаемо, че излитането на самолет на метри от стаята би се чуло като лека въздишка във вътрешността.

 

Автор: TheM; Източник: esquire.bg