Часовниците, които всеки мъж трябва да притежава!

Часовниците са сред най-мъжките аксесоари и своеобразни изявления на успеха – което обаче не значи, че задължително трябва да спестяваш за циферблат на цената на тризонет в центъра (опцията не е реалистична за младите господа – освен за онези, които топлят скамейката на Манчестър Сити).

Подобно на джинсите и на кецовете, и часовниците следва да се избират според възрастта – онова, което носиш на китката си в дискотеката в Ибиса на зазоряване, е доста по-различно от тежката лъскавина, с която отиваш на важна бизнес среща.

Ако трябва да бъдем практици, никой днес няма нужда от часовник – откакто започнахме да живеем в мобилните си телефони, засичането на точното време е на един бутон разстояние. Но засичането на точното време е само една от функциите на часовника.

Хубавият часовник, както и хубавият костюм, кара притежателя му да се чувства по-уверен, по-завършен, а отделно помага на имиджа, който се старае да проектира. Действително можеш да разбереш много за даден мъж само по онова, което обхваща китката му.

На следващите страници ти представяме селекция часовници за ключовите моменти в живота – от първата истинска работа, та до момента, в който прехвърляш бизнеса на потомството си. Става дума за истински произведения на инженерното изкуство. Които освен всичко друго изглеждат яко.

1. Часовникът за първата реална работа

Uniform Wares 152

Първият продукт е съвършен за старта на професионалната ти кариера. Uniform Wares е британски бранд, чийто часовници се характеризират с минималистичен вид и простичък дизайн. Животът на батерията е 6 години (или пет селекционера на националния отбор), а 35-милиметровият корпус е прикачен на елегантна кожена каишка. Видът е хем младежки, хем сериозен – демек, идеален за първото стъпало на йерархическата стълбица

Цена 500 лв. от uniformwares.com

2. Часовникът за първото сериозно повишение

Nomos Tangente

Макар Швейцария да е несъмненият епицентър на световното часовникарство, градчето Гласхюте в Германия наистина се старае да конкурира съседите. Тук се произвеждат няколко марки, но конкретно Nomos е известна с красивите и модернистични часовници като този пример. Дизайнът е вдъхновен от Bauhaus философията, което личи от издължените цифри и семплите стрелки. Водоустойчив до три атмосфери (тоест – 30 метра) и дебел едва 6,2 милиметра. Идеален за следващата крачка.

Цена 3000 лв. от nomos-store.com

3. Часовникът за първата хубава кола

Tag Heuer Monaco

Първият автоматичен часовник в списъка винаги ще бъде свързван със Стийв Маккуийн и момчешката класика Льо Ман (1971). Дори да не притежаваш влечението към високите скорости на мистър Маккуийн, със сигурност ще почувстваш духа му, сложиш ли това бижу на китката. Поначало Monaco е измислен с цел да отчита обиколките на трасето, затова и има два брояча – за секунди и за минути.

Цена 10 400 лв. от tagheuer.com

4. Часовникът, който съпругата ти подарява

Omega De Ville Co-Axial

Да похарчиш две месечни заплати за годежен пръстен може би ти изглежда лудост (както на теб, така и на всеки друг мъж) – тъй че в момента, в който се обречеш за цял живот, и жена ти би трябвало да ти върне жеста. В случая става дума за часовник, обединяващ арт-деко стила със спортни елементи (забележи петсекундните интервални маркери) – а 41-милиметровият корпус е достатъчно голям, че да направи впечатление, но и достатъчно малък, че да не изглежда като будилник. Отделно цепи секундата толкова точно, че притежава официален статут на хронометър.

Цена 10 250 лв. от omegawatches.com

5. Часовникът за първата награда
Cartier Santos 100
Сериозните моменти в живота изискват сериозни часовници – а този тук е от най-сериозните. Макар римските цифри и квадратният корпус да го правят съвършен за формално събитие, Santos всъщност е кръстен на пионера в аеронавтиката Алберто Сантос-Дюмон, който през 1903-а споделя на приятеля си бижутер Луи Картие колко сложно е сложно да си гледа джобния часовник, докато лети. Резултатът е Santos – първият истински ръчен часовник и същинска легенда на мъжкия стил. Версията Santos 100 e ъпгрейдната до автоматик, размерите на корпуса са вдигнати до 51,1 x 41,3 милиметра, а водоустойчивостта е до 100 метра. Идеален, ако ще пиеш шампанско във ваната
Цена 11 250 лв. от cartier.co.uk
6. Часовникът за околосветско пътешествие
Breitling Navitimer 01

На пазара има безброй часовници, натъпкани с всякакви циферблатчета и тахиметри – но Navitimer е истинското нещо! С него пилотите са измервали време, скорост и дистанция в годините преди електрониката да навлезе в употреба. И макар в твоя случай функционалността да позволи максимум да изчислиш бакшиша, който дължиш на сервитьора (и това можеш да направиш), визията на аксесоара е впечатляваща. Водоустойчив до 30 метра – тъй че спокойно можеш да си се гмуркаш в Бали

Цена 13 000 лв. от breitling.com

7. Часовникът, който партньорът във фирмата ти подарява

Patek Philippe Nautilus 5711

Ако някои часовници буквално крещят колко са скъпи, то продуктите на Patek Philippe го пошепват на уше – и молят да не казваш на останалите за съществуването им. Nautilus е може би най-известният модел на РР, пуснат в продажба през 1976-а и вдъхновен от… корабостроенето. Комбинацията от синьо и черно плюс неръждаема стомана създава впечатление за страхотен лукс – а най-готиното е, че всички маниаци моментално ще разпознаят какво носиш

Цена 33 800 лв. от patek.com

8. Часовникът, който предаваш на сина си

Roger Smith Series 2

Може и да не си чувал за Roger Smith – но ако имаш някакво увлечение към часовниците, то фирмата от Болтън би трябвало да бъде в полезрението ти като една от най-добрите в света. Всички продукти се изработват ръчно в ателието на мистър Смит на остров Ман, затова и годишно се произвеждат едва десет часовника от представения тук модел. Самият Смит извършва 32 от общо 34-те дейности, свързани с направата на бижуто, а повечето клиенти чакат над две години, за да си получат поръчката. Цената е както подобава. Започвай да спестяваш

Цена 191 000 лв. от rwsmithwatches.com

Автор: TheM; Източник: Esquire