Защо Мелания Тръмп носи було във Ватикана?

За първото си посещение в чужбина първата дама на САЩ Мелания Тръмп беше длъжна да обмисли внимателно всяка дреха, която облича. Посещението й при папа Франциск в сряда не правеше изключение.

Съобразявайки се с протокола във Ватикана, Мелания носеше черно було на главата си и беше облечена в черна рокля с дълги ръкави на Dolce&Gabbanа. Дъщерята на президента Доналд Тръмп Иванка носеше сходна рокля и по-голямо було.

„По ватикански протокол жените, които имат аудиенция с папата, трябва да носят дълги ръкави, официални черни дрехи и було, което да покрива главата“, обяснява пред CNN Стефани Гришъм, директор на отдел „Комуникации“ на първата дама.

Няколко дни по-рано, по време на визитата й в Саудитска Арабия, силно консервативна мюсюлманска теокрация, първата дама избегна обичайната забрадка за глава, но пристигна в родината на исляма, облечена в черен гащеризон, наподобяващ абаята, носена от повечето жени в страната.

Въпреки липсата на покривало, облеклото на първата дама на САЩ получи ласкави оценки от местните медии, които я похвалиха за проявеното от нея внимание към културата на страната. На въпрос защо Мелания е носела було във Ватикана, но е пропуснала да сложи забрадка на главата си в Саудитска Арабия, Гришъм каза, че страната нямала специални изисквания за облеклото на първата дама.

Мелания направи специален жест и при посещението си в детска болница в Рим, където прекара известно време, говорейки на италиански с някои от децата в болница Bambino Gesu, съобщи официален представител на Белия дом. „Тя лично написа писмо до папата с молба да отиде. Принцеса Даяна и Майка Тереза също са посещавали тази болница“, казва Гришъм.

Мелания Тръмп се подготвяла дълго с помощта на служители на Държавния департамент, за да усвои протокола и обичаите във всяка от спирките в обиколката на съпруга си, разказват запознати с подготовката източници. Тя искала да е сигурна, че дебютът й на световната сцена като първа дама ще премине гладко и няма да се стигне до смущаващи гафове.

Първата дама, която е бивш модел, сама подбрала повечето от облеклата си, които й спечелиха ласкави оценки в местната преса. Умопомрачително високите й токчета предизвикаха сърцебиене у някои от домакините й, които се притесняваха за стабилността й по калдъръмените улици в Йерусалим. Асистентите на Мелания обаче побързаха да успокоят притесненията, отбелязвайки, че тя е израснала в Словения и ходенето по неравен терен с токчета не й е чуждо.

За разлика от съпругата си, Доналд Тръмп отдели сравнително малко време за местните обичаи. В седмиците преди пътуването Тръмп участва в брифинги със съветника си по национална сигурност Хърбърт Макмастър, държавния секретар Рекс Тилерсън и зет си и негов старши съветник Джаред Къшнър, който изигра важна роля в планирането на пътуването.

Брифингите бяха изцяло съсредоточени върху проблемите и сделките, а не толкова върху местните протоколи, каза високопоставен представител на президентската администрация. Но Мелания все пак положила усилия да подготви президента. Вече й станало навик да приготвя багажа на съпруга си, когато пътува в чужбина.

Преди да заминат на път, тя поискала съвет от служителите си как да опакова багажа на президента за пътуванията му в чужбина. Стратегията на първата дама била да приготвя отделен куфар за всяка спирка от обиколката, като отделяла специално внимание на всяка отделна страна.

Изборът й на облекло до момента отговаря напълно на стила на бившата първа дама Мишел Обама, която също сложи черно було при срещата си с папа Бенедикт XVI през 2009 г. Тя също избра да не слага кърпа на главата си в Саудитска Арабия и по онова време Тръмп критикува решението й в Twitter: “Много хора казват, че е прекрасно, че госпожа Обама отказа да носи кърпа на главата си в Саудитска Арабия, но те бяха обидени. Имаме достатъчно врагове“.