Как да направиш съвършеното кафе!

Хипстъризмът роди и модата на изчанчените кафета, съответно общо взето на всеки ъгъл изникват „крафт“ кафенета, претендиращи за автентичен италиански/колумбийски/костарикански вкус – най-важното, различен от мейнстрийм философията на, да речем, Starbucks.

Добрата новина е, че изобщо не се налага да нахлузваш тесните черни дънки и с нежелание да се отправяш към най-близкото хипстър-леговище – и в приготвянето на кафе съществуват пинизи, които могат да направят от теб перфектен бариста, драги читателю на TheMainline.

1. Използвай хубаво кафе

Окей – това може и да звучи очевидно, но няколко ключови фактора правят основната разлика. Със сигурност се постарай да се снабдиш с прясно изпечено кафе – съществуват доста малки магазинчета, които предлагат тази услуга.

Предлаганите в супермаркетите зърна стават, но качеството като цяло е доста посредствено, пък и няма как да имаш представа кога точно е опечено кафето (срокът на годност на повечето места е 12 месеца, докато специалистите препоръчват не повече от 1 месец от опичането до варенето)

2. Купувай зърна

Ключът към свежия, силен и опияняващ аромат е точно тук – трябва да смелиш кафето, преди да го приготвиш. За целта ще ти бъде нужна мелачка с две остриета, та да можеш сам да преценяваш колко едро или ситно искаш да мелиш

3. Инвестирай в кантар

Може би ти се струва прекалено, но това ще промени сутрешния ти ритуал! Най-добре се снабди с електронна везна, на която да претегляш водата и кафето. Принципът е 60 грама кафе на литър вода – тъй че ако ти трябва половин кило за събуждане, ще ти се наложи да отделиш само 30 грама млян материал

4. Не използвай чешмяна вода!

Ако водата, с която си правиш кафето, поначало е гадна на вкус, значи и крайният резултат няма как да е готин. Използвай филтрирана или бутилирана вода – и моментално ще забележиш разликата

5. Не се престаравай и не бързай

Приготвянето на кафе е ритуал. Раздавай го лежерно, следвай проста рецепта и недей да усложняваш работите прекалено много – експериментите са за професионалистите. Тъй или иначе от началото до края ще ти трябват 5-10 минути.

Автор: TheM; Източник: Esquire

Коментари