Индия се отказва от колите на бензин и дизел

Индия става поредната държава, която ще се откаже напълно от използването на автомобили с двигатели с вътрешно горене и ще премине на електромобили. Това заяви министърът на въгледобивната промишленост и мините Пийуш Гоял, според когото след 2030 г. в страната няма да се продава нито една кола с бензинов или дизелов мотор, съощава Indipendent.

Изявлението си министърът направи по време ежегодната конференция на индийската промишленост в Ню Делхи.

Според него, пълният преход на страната към електромобили ще бъде улеснен не от държавните субсидии, а от предлагането на повече и най-вече по-достъпни модели.

„Имаме намерение да внедрим огромно количество електрически автомобили, като те ще разполагат с нужните качества, за да удовлетворят всички изисквания. Идеята ни е през 2030 г. в Индия да не се продава нито един бензинов или дизелов автомобил”, обясни Гоял.

Министърът допълни, че правителството трябва да подпомогне развитието на електромобилите в страната за 2-3 години, след което пазарът сам ще започне да расте. За този период продадени вече такива превозни средства ще са се изплатили сами и ще започнат да пестят пари на собствениците си.

Решението на Индия е продиктувано от непрекъснато влошаващите се показатели за замърсяване на въздуха. По данни на „Гринпийс”, ежегодно в страната заради лошия възух умират 2,3 млн. души. Горе-долу толкова са починалите и заради употреба на цигари.