Да прекосиш Антарктида с Hyundai Santa Fe

В днешно време са малко местата на нашата планета, до които не може да се достигне със съвременна техника. Едно от най-суровите без съмнение е Антарктида. Огромният леден континент, пазещ в замръзналите си обятия Южния полюс, е бил и продължава да бъде притегателна сила за много авантюристи. Обикновено там пристигат експедиции със специализирана верижна техника, които правят проучвания.

Не на последно място – България е една от 30-те държави, които имат собствена научна станция там, оперираща от 1988 година.

Никой обаче не е успявал да прекоси този коварен континент в обикновен, пътнически автомобил. На Антарктида няма пътища, светофари и инфраструктура, предполагаща трафик. За сметка на това пък има огромни ледници, почти невидими пукнатини, дълбоки стотици метри, снежни бури и много други причини да не карате там автомобила си.

Хората обичат да са първи в нещо и няколо изследователи станаха първите, прекосили континента на борда на съвсем нормален автомобил – Hyundai Santa Fe. Е, не точно напълно стоков автомобил, защото се налагат някои модификации на скоростната кутия, окачването и добавяне на големи гуми с ниско налягане. В същото време оригиналният двигател – 2.2-литров дизел, остава напълно непроменен.

Експедицията се води от Гисли Йонсон, а в екипа му присъства много специален човек – Патрик Бергел, чиито пра-прадядо – Сър Ернест Шакелтън в началото на 20 век опитва да покори континента. За разлика от правнука си, Шакелтън е разполагал със скромен кораб и кучешки впряг, което се е оказало недостатъчно да бъде преборена суровата природа и планът му се проваля.

„Много хора не вярваха, че е възможно да го направим и бяха удивени и доста приятно изненадани, когато се завърнахме с изпълнена мисия“, доволен обяснява лидера на експедицията Йонсон минути след успешния и край.

Всичко минава като по вода най-вече заради отличната подготовка и наличието на още няколко машини, които да осигурят помощ при възникване на проблем. А най-сериозният ремонт по време на прехода е отнел едва 45 минути, заради изгубен болт на едно от колелата.

Автор: TheM; Източнил: Offnews.bg

Коментари