Заловиха наследника на Ел Чапо

За известен период от време той бе считан за дясната ръка на Хоакин “Ел Чапо” Гузман – някогашният най-популярен наркобарон в света, който сега се намира в затвор в САЩ.

В последните месеци Дамасо Лопез Нунез е в центъра на кървава война за контрол над картела Синалоа, оглавяван в продължение на много години от Гузман.

Вчера обаче мексиканските власти сложиха, поне временно, край на битката за 51-годишния Лопез, известен като El Licenciado, или Висшистът, заради това, че е учил право и че е работил като адвокат в родния си щат Синалоа.

Мексиканските власти са арестували Лопез, който е изидирван по обвинения за трафик на наркотици и в САЩ, в апартамента му на 11-ия етаж на луксозен жилищен комплекс в близост до центъра на Мексико сити.

Администрацията на президента на Мексико Енрике Пеня Нието, която търпи сериозни критики за няколко корупционни случая напоследък, представи ареста като сериозен пробив.

В съобщение в Twitter президентът похвали “задържането на поредната цел в борбата срещу престъпността.”

Арестът на Лопез е част от по-мащабна операция, при която са обискирани три жилища в столицата и е арестуван най-малко още един сподвижник на Лопез, идентифициран като Джеовани Гонзалез. Властите определят Гонзалез като финансов консултант и отговорник за логистиката на Лопез.

През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ обяви Лопез за наркобарон и го определи като “висш ръководител” в организацията на Гузман, който по това време оглавяваше картела Синалоа. Лопез може скоро да се озове както бившия си шеф в щатски затвор.

Лопез е обвинен в пране на пари и трафик на кокаин в САЩ от Мексико, Перу и Панама поне от 2007 г. насам.

Лопез също така е заподозрян в това, че е помогнал на Гузман да избяга от затвора през 2001 г.

В последните месеци Лопез е въвлечен в кървава разпра със синовете на Гузман.

Двама от тях наскоро публично обвиниха Лопез в това, че се опитва да ги убие.