101-годишна индийка спечели 17-я си златен медал на спринт

101-годишната индийка Ман Каур спечели 17-я си златен медал тази седмица на Световните мастърс игри в Оукланд, Нова Зеландия, като завърши спринта на 100 метра за 1 минута и 14 секунди, съобщава Daily Telegraph.

Ако трябва да сме обективни, тя беше единственият състезател в надпреварата, тъй като никой друг не се яви за участие в спринта във възрастовата група на над 100-годишните. „Наслаждавах се на бягането и съм много, много щастлива“, каза Каур пред репортери след края на състезанието.

Ще бягам отново, няма да се откажа.

Ще участвам, няма да слагам точката“, допълни възрастната дама. Каур започнала да участва в лекоатлетически състезания преди осем години, когато била на 93. Тя била окуражена от 78-годишния си син Гурдев Сингх, който също се състезаваше на мастърс игрите.

Когато печели, тя се връща в Индия и казва развълнувано на другите, че е спечелила много медали за страната си. Победите я правят щастлива“, сподели Сингх пред канадските медии миналата година.

Когато тренира в родния си град Чандигарх, Каур бяга всяка вечер и смята, че другите жени трябва да последват примера й. „Тя призовава възрастните дами да тичат, да не ядат неправилна храна и също да окуражават децата си да участват в игрите“, каза синът на Каур.

Няколко бързи фитнес правила:

Посетете лекаря си, за да получите разрешение от него да тренирате.

Започнете с тренировка за начинаещи и свикнете с нея, преди да преминете на по-горно ниво.

Стремете се да тренирате поне три пъти в седмицата, но дори веднъж седмично е по-добре, отколкото да не правите нищо.

Всяко движение може да бъде адаптирано, така че да се превърне в тренировка – например да тичате по стълбите четири етажа, след което да слезете бавно за възстановяване, да потичате за 30 секунди, след това да ходите две минути и т. н.

Коментари