Милионер подготви децата си за успех, като не им завеща нищо

Инвеститорът и филантроп Юджийн Ланг, който New York Times нарича „американски народен герой,“ почина наскоро на 98-годишна възраст. Милионерът е основател на фондацията I Have a Dream Foundation, която помага на деца в неравностойно положение да учат в университет. Той също така е носител на Медала на свободата, връчван от президента на САЩ.

Въпреки че дарява 150 млн.

долара и помага на 16 000 студенти през живота си, Ланг отрано дал на децата си да разберат ясно едно нещо – да не очакват да наследят нещо от него след смъртта му.

Ланг има три деца, а People Magazine пише през 1990 г., че той е „решил да не им завещае и цент от състоянието си, което по онова време се оценява на 50 млн. долара.“ Ето какво пише изданието:

„Юджийн вярва толкова силно в това, че децата му трябва да се справят сами, че няма да остави никакво наследство на актьора Стивън Ланг или на неговата сестра Джейн, която е адвокат, или брат им Дейвид, успял музикант и композитор. „Вижте, осигурих им добро образование и поощрение, така че да успеят сами. Те трябва да могат да се справят сами.“

Ланг, който е роден в работническо семейство на имигранти, влиза в колежа Суартмор на 15 г. със стипендия. Той вярва особено много в силата на образованието, като по тази причина концентрира филантропските си усилия именно в тази сфера. След като изпратил собствените си деца да учат в добри университети, той не виждал защо имат нужда от наследство.

През 2006 г.  USA Today информира, че филантропът не е променил мнението си.

След като финансира висшето образование на трите си деца, той казва, че очаквал от тях да могат вече да се грижат сами за себе си.

„Доброто образование означава да се научат да се издържат сами, така че сами да натрупат свое наследство,“ казва Ланг. „Никога не съм вярвал в лукса. И до днес, ако видя монета на улицата, се навеждам да я взема.“

Неговите деца пък не са се чувствали, сякаш са лишени от нещо. Стивън Ланг споделя пред People, че вижда мъдростта в избора на неговия баща.

„Баща ми уважава това, което може да се направи с парите, но в крайна сметка смята, че те са източник на поквара,“ казва Стивън. „Основното нещо, което татко ми даде, е неговата подкрепа и вдъхновение. В този смисъл, съм богат, колкото и всички останали.“

Той става актьор, печелил е награди и е участвал в пиеси на Бродуей, в телевизионни продукции и филми, като „Доблестни мъже“ и „Аватар.“ Сестра му Джейн е адвокат и филантроп, а брат му Дейвид е музикант и композитор.

Милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс също са против това да се завещават пари на децата, или поне не прекалено много. Те предпочитат да инвестират по-голяма част от състоянието си там, където средствата могат да направят най-голямо добро.

Бъфет сравнява наследеното богатство с това Олимпийският отбор да се избира само от деца на олимпийци. „Не е честно спрямо децата и спрямо обществото“, казва Бъфет.

 

Автор: TheM; Източник: Profit.bg