Храните, които ни разсънват

Поредната нощ, прекарана в мятане, взирайки се в часовника и изчислявайки колко сън ще ви се събере тази нощ. Познато ли ви е това чувство?

Ако ви се случва често, а няма видима причина, помислете за храната, която ядете на вечеря. Дори и да звучи абсурдно, има някои храни, които могат да развалят добрия сън и да ви карат да се чувствате неспокойни. Вижте някои от тях, както и алтернативи, с които да ги замените.

Бекон

Мммм, бекон. Какво лошо може да има в тази ароматна, сочна и хрупкава ивица месо? Ами пречи на вашия сън, като за начало. Подобно на старото сирене, беконът и сушените меса съдържа големи дози на тирамин – аминокиселина, която държи мозъка буден и не му позволява да си почива.

По-добрият избор: Ако искате хрупкава и солена закуска преди лягане, почерпете се с пуканки – но внимавайте с излишните сол и масло.

Узряло сирене/ кашкавал

Това парче чедър сигурно е много вкусно и удобно за похапване пред телевизора, но може да ви накара да броите овце. Причината? Отлежали сирена, като чедър, пармезан, бри и гауда, съдържат аминокиселина, наречена тирамин, която стимулира производството на норепинефрин – невротрансмитер, който ни държи будни.

По-добрият избор: Една малка порция сирене преди лягане е отлична закуска, но заложете на пресни сортове.

Домати

Ако страдате от стомашен рефлукс, което е проблем при най-малко 20 на сто от населението, ще спите по-добре, ако избягвате доматите и други кисели храни преди лягане. Тези ароматни плодове добавят много вкус към салати, супи и готвени ястия, но и предизвикат киселини в стомаха – още повече, ако ги ядете малко преди лягане.

По-добрият избор: Изяжте една ябълка преди сън. Ще получите приятен вкус, витамини и никакво неприятно усещане, което да ви държат будни.

Тъмен шоколад

Черният шоколад носи много ползи за здравето: пълен е с антиоксиданти, които са полезни за сърцето, увеличават притока на кръв към мозъка. За съжаление, той съдържа и кофеин и то в по-голям процент спрямо млечния, което значи, че нищо чудно да ви държи будни, особено ако сте по-чувствителни.

По-добрият избор:  Малка шепа сушени плодове, особено череши или банани, съдържат минерали, които помагат за почивката и здравия и сън.

Алкохол

Малко питие може да изглежда като добър начин да сложите край на натоварения ден. В действителност, алкохолът ще ви помогне да заспите по-бързо, но ползите свършват там. Сънят ви може да бъде неспокоен и в крайна сметка да се събудите по-уморени, отколкото отпочинали.

По-добрият избор: Изпийте чаша билков чай (уверете се, че няма кофеин) преди лягане и скоро ще се отпуснете. Вариант са лайка, валериана и пасифлора.

Пикантни храни

Пикантните храни имат няколко ползи за здравето: те увеличават метаболизма, повишават температурата и стимулират притока на кръв. И колкото и да е добре това за през деня, те не са чак толкова пожелателни вечер. Като добавите и евентуални киселини в стомаха, по-добре се откажете от тях.

По-добрият избор: Насладете се на една малка купичка с кисело мляко или шепа ядки. На сутринта ще бъдете благодарни.

Пържени храни

Пържено пиле или други пържени храни са много вкусни, но и доста мазни, което означава, че може да предизвикат стомашен дискомфорт и да нарушат съня ви. Ако много държите на таква вечеря, яжте по-рано.

По-добрият избор: Варени яйца или пълнозърнест тост с малко сирене са добра алтернатива.

Броколи

Броколи, карфиол и моркови са супер здравословно допълнение към вашата диета, но е добре да ги хапвате няколко часа преди лягане. Вярно е, че имате нужда от много фибри, но тази храна може да доведе до газове и подут корем, което значи и непълноценен сън.

По-добрият избор: Банан. Ще получите сладък вкус и доза калий, магнезий и триптофан, които ще ви помогнат да спите по-добре.

Стек

Яденето на храна с високо съдържание на протеини и високо съдържание на мазнини, като пържола или червени меса, ще затормозят храносмилателната ви система и ще ви държат будни. Ако ви се хапва стек, яжте го поне 3-4 часа преди лягане.

По-добрият избор: Пуешко месо.

Автор: TheM; Източник: Lekuvai.bg