10 диетични храни, която трябва да имате под ръка

Колко често ви се е случвало да се приберете уморени у дома, без да знаете какво да ядете и накрая решавате да поръчате нещо.  Всички знаем, че когато сме гладни, здравословното хранене остава назад и се нахвърляме върху вредната храна. Ето защо е хубаво да се запасите с няколко полезни продукта, с които ще си гарантирате качествено и пълноценно хранене.

Хумус и зеленчуци

Тази паста от нахут се прави бързо, богата е на протеини и понижава нивата на кръвната захар.

Разбира се, може да намажете хлебче с хумус, но по – добрият вариант е да изберете зеленчуци.

Салца

Когато не е гарнирана с мазния пържен тортила чипс, салцата е учудващо нискокалорична. Направете си домашна, за да намалите съдържанието на сол и съчетайте с оризовки за здравословна закуска.

Яйца

Съществува грешно схващане, че яденето само на яйчен белтък е най-доброто решение, но яйцето трябва да се яде цяло, защото половината от протеините са в жълтъка. Те стимулират освобождаването на хормона глюкагон, който помага в изгарянето на мазнините и ни държи сити по – дълго време.

Сурови бадеми и бадемово масло

Докато фъстъчено масло е пълно с протеини, бадемите са по-качествени ядки, богати на витамин Е – антиоксидант, който неутрализира свободните радикали. Бадемите са не само добри за вашата коса и кожа, но и са богати на магнезий и витамин B2, който помага за борбата със стреса.

Чия семена

Богати  на омега-3 мастни киселини, калций и желязо, чиа семената са помощник в отслабването, защото действат като гъба, която абсорбира захарта и стабилизира нивата на кръвната захар. Поради високото съдържание на фибри, малките семена могат да поемат до двадесет пъти вода от теглото си.

Киноа

Тези безглутенови зрънца са богати на протеин и може да ги съхранявате сготвени в хладилник до пет дни. Добавете ги в закуската или в салата, хапвайте ги като каша за междинна закуска.

Пармезан

Може и да звучи прекалено хубаво, за да е истина, но с бучка пармезан до вас може да намалите теглото си. Използвайте белачка за зеленчуци, за да го нарежете на люспи и гарнирайте пълнозърнести бисквити или сложете в салатата. Но не прекалявайте  – само около една супена лъжица (22 калории) е достатъчна за едно хранене.

Хляб с пшенични трици

Имайте винаги под ръка такъв хляб, защото той ще ви спаси, когато трябва да приготвите нещо за 10 минути. Комбинирайте с фъстъчено масло и ябълка или с хумус и соево сирене.

Кисело мляко

Перфектната храна за плосък корем. Изберете нормално, не обезмаслено или подсладено мляко, добавете плодове и малко овесени ядки и ще имате засищаща закуска.

Здравословни барчета

Не се лъжете да купувате от тези от магазина, защото в тях има много захар и мазнини. Потърсете рецепта за домашно приготвени, за да си гарантирате оптимален прием на полезни вещества и да задоволите глада за сладко.

Автор: TheM; Източник: Lekuvai.bg