Тази мантра ще ви помогне да сте във форма цял живот

Експертите казват постоянно: диетите не работят. Всичко, към което трябва да се стремите, е по-здравословен начин  на живот, което ще ви помогне да отслабнете и да задържите килограмите. Звучи лесно, но как да го постигнем?

Сертифицираният диетолог Лесли Лангевил казва какъв е начинът да постигнете това: Мислете за храната като за гориво. Ако тялото ви е машина, гледайте на храненето като един качествен начин да го накарате да работи.

Обичайно хората приемат много преработени храни, богати на рафинирани въглехидрати и захар. Тялото ни ги иска, защото те действат като наркотик, а недостигът на качествена храна ни кара да искаме още и още от тях. Когато започнем диета и спрем да ги ядем, отслабваме, но след завръщането си към тях отново качваме килограми.

Ето защо трябва да спрете този йо-йо цикъл, казва Лесли. Това не означава да се храним само с пуешко месо и да се откажем от всички нездравословни храни. „Налагането на прекалено рестриктивни диети могат да доведат до преяждане с повече нездравословни храни и до по-силен апетит“, обяснява той.

Затова и препоръчва постепенното намаляване на храни, като бял хляб, храни с бяла захар, мазни меса и пържени храни. След това трябва да се съсредоточим върху приема на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, студено пресован зехтин, ядки, постни протеини.

Според Лесли, ако следвате този начин на хранене, само след месец ще започнете да се чувствате много по-различно, ще имате повече енергия, ще се бъдете по-сити и леки, ще спите по-добре, кожата ви ще бъде по-свежа и ще бъдете по-съсредоточени и бодри. Всичко това ще ви накара да търсите и искате по-здравословна храна и от своя страна – ще отслабнете, без да се подлагате на лишения.

Когато промените начина си на мислене и възприемете храната, която ядете, като гориво, а всяко хранене е енергията, която давате на тялото си, вие с удоволствие ще замените бисквитата с ябълка. Това не означава, че няма да може да ядете бисквити, просто няма да ги искате.

И когато гледате нездравословните храни, няма да си казвате „О, не мога да ям това“, а „Аз мога да го ям, но не искам.“

Автор: TheM; Източник; Profit