Как младеж създаде компания за $250 млн. благодарение на съня?

Джеймс Прауд, основател и генерален директор на Hello, е създал успешен бизнес от добрия нощен сън, пише CNBC.

25-годишният вундеркинд има компания, оценявана на около 250 млн. долара, която е изградена около гласово активирано устройство, наречено Sense. То е с размерите на тенис топка и се поставя на нощната масичка.

„Това е вашият будилник. Меките му звуци ви помагат да заспите, но устройството също така следи съня ви“, разказва Прауд. „Сензорите му засичат всичко в околната среда – светлина, леки звуци, температура, влажност. Всички тези неща се отразяват на съня ви“, допълва той. Младежът се научил да кодира, когато бил едва на 9 години.

Sense може да се свърже и със стайни термоконтролери в умния дом, за да приспособи автоматично температурите, докато спите и когато се събуждате. „Сякаш имате нещо на китката си, но вместо това то е на възглавницата ви. Когато сложите глава на възглавницата, устройството започва да следи съня ви“, обяснява Прауд.

Джеймс, който през януари тази година се появи на корицата на Forbes, бил част от първия клас на стажантската програма „Тийл“. Създадена през 2011 г. в Силициевата долина от милиардера Питър Тийл, двегодишната програма предлага на младите предприемачи 100 000 долара, за да напуснат колежа и да преследват мечтите си. Тя не получава дял в собствеността на проектите.

Прауд бил първият участник в програмата, който създал компания, като продал през 2012 г. Giglocator, уеб сайт за следене на концертите, който създал на 17-годишна възраст. Впоследствие той основал Hello, първоначално с идеята да следи по-добре концертната дейност, но впоследствие я преориентирал в пространството на съня.

През 2014 г. компанията започнала кампания в Kickstarter с цел да събере 100 000 долара, но набрала 2.4 млн. долара за един месец. Според профила му във Forbes след това Прауд набрал около 40 млн. долара за стартъп компанията си, която се оценява на около 250 млн. долара. Той притежава около половината от Hello.

Прауд иска в дългосрочен план продуктите му да помагат на хората да живеят по-здравословно и да имат по-продуктивен начин на живот. Докато всички говорят как здравеопазването да стане по-евтино, Джеймс казва, че се пропуска разговорът около превантивната медицина. „Предотвратяването на заболяването излиза много по-евтино“, казва той.

Коментари