Пет неща, които не бива да правите след ядене

Много от нас живеят живот, характеризиращ се с постоянен недостиг на време, което не може да не се отрази на нашето ежедневие.

За да се захванем по-бързо за работа, гълтаме закуската си, придружена от чай, и скачаме под душа – и двете на пръв поглед безобидни неща.

Bright Side обаче реши да разбера какво точно ни бива да правим след хранене и защо.

Не бива да си взимате душ 30 минути след хранене

Когато си взимаме душ или вана, температурата на тялото ни леко се увеличава.

За да се справи с това, организмът ни изпраща малко повече кръв от обикновено към кожата. Това може да наруши процеса на храносмилането и да доведе до забавяне на метаболизма.

Най-доброто време да започнете с водните процедури е 30 минути след хранене.

Не пийте чай след хранене

За някои от нас една чаша горещ чай след хранене е неразделна част от храната. Но изследванията показват, че тази безобидна напитка пречи на усвояването на желязо – минерал, който играе важна роля в човешкото тяло.

Ето защо деца, бременни, както и хора, страдащи от недостиг на желязо, трябва да избягват пиенето на чай в рамките на един час след хранене. Възрастни ще бъде добре да се задоволят с чаша кафе, което не трябва да се пие на гладно, или да се ограничат само до една чаша вода.

Не бива да спите

Митът, че яденето преди лягане е пряка причина за наднорменото тегло се разсея много отдавна. Въпреки това ние очевидно не трябва да игнорираме останалата част от вредата, която то може да предизвика.

Сънят на пълен стомах създава неудобства, като например киселини в стомаха, оригване и висока киселинност. В допълнение, доказано е, че редовният сън веднага след обяд или вечеря увеличава риска от инсулт.

Експертите са съгласни, че е по-добре да си лягаме не по-малко от 2 часа след хранене.

Не бива да тренирате

Без значение колко примамливо е да подхраните тялото си с добра храна и след това да започнете тренировка, експертите съветват да не го правите.

Тренировката на пълен стомах може да доведе до дискомфорт, от рода на хълцане и гадене, както и до по-сериозни последици: повишен риск от травми и конвулсии.

Ако все пак държите да се раздвижите след хранене, ограничете се с бавна разходка, а упражненията оставете за след поне два часа.

Не бива да пушите

Почти всички системи в тялото ни са ангажирани по време на активния храносмилателен процес. В този момент никотинът ще се абсорбира с двойна сила, като по този начин значително увеличава всичките си вредни ефекти.

Освен това е доказано, че тютюнът може да блокира усвояването на витамини и минерали, включително калций и витамините С и D, както и да ограничи ефекта на дори здравословно хранене.

Разбира се, по-добре да се откажете от пушенето напълно. Но ако не можете да го направите, поне изчакайте 20 минути, след като се нахраните, за да запалите цигара.