Най-скъпите градове за живот в Западна Европа

Economist Intelligence Unit представи тазгодишния си доклад за цената на живот във водещите световни градове. Той откроява кои са големите населени места през 2017 г., в които е най-евтино и най-скъпо да се живее. За да се изчисли това, са взети предвид фактори като цената на храните, цената на горивото, средните заплати на жителите.

Градовете са подредени в класация спрямо Ню Йорк и получават оценка по индекс от 100. Тези от тях, в които животът е още по-скъп отколкото в Ню Йорк, имат резултати над 100. Другите, където животът е по-евтин, са с оценки под 100. Това е т.нар. WCOL (World Cost of Living) индекс.

Резултатите показват, че най-скъпият за живеене град в Западна Европа е Цюрих в Швейцария. Той остава такъв за поредна година, според класацията на EIU. Въпреки това авторите посочват, че сравнителната цена на живот е спаднала спрямо преди.

В световен план азиатските мегаполиси като Сингапур, Шанхай, Хонконг, са станали по-скъпи. Азиатските градове съставят топ 5 от 6-те най-скъпи места за живот на земята.

Европейските градове остават близо до върха на списъка. Лондон – традиционно един от най-скъпите за живот градове на европейския континент, пада надолу в тазгодишната класация, с намаляване на цената на живот след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз. Ето и топ 18 на най-скъпите за живот градове в Западна Европа, цитиран от Business Insider.

18. Брюксел, Белгия. 

17. Барселона, Испания.

16. Дюселдорф, Германия.

15. Рим, Италия.

14. Мюнхен, Германия.

13. Хамбург, Германия. 

12. Милано, Италия.

11. Дъблин, Ирландия.

10. Лондон, Великобритания.

9. Франкфурт, Германия.

8. Виена, Австрия.

7. Рейкявик, Исландия.

6. Хелзинки, Финландия.

5. Осло, Норвегия.

4. Копенхаген, Дания.

3. Париж, Франция.

2. Женева, Швейцария.

1. Цюрих, Швейцария.