Мистерията зад най-големия храм в света

Португалският монах капуцин Антонио да Мадалена е един от първите западни посетители на Ангкор Ват – най-големият религиозен паметник в света, построен през 12 век в Ангкор, Камбоджа. Някои го смятат за едно от най-важните археологически съкровища. Името му означава „град на храмове“.

За още любопитна информация вижте във видеото 8 факта за Камбоджа

Изящността му не стига да се опише, формите му са като на нито една друга сграда в света.

Кулите му не се побират в човешкия гений, разказва BBC.

Ангкор Ват е построен от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II в началото на XII век в тогавашната столица Ясодхарапура (днешен Ангкор) като държавен храм и бъдещ мавзолей на монарха. Той посвещава храма на бог Вишну. Червената империя изчезва мистериозно три века по-късно.

Преглед на изображението в Twitter
 През 15 век той е открит от европейците, които намират в него нещо загадъчно.

Описват го като по-величествен от наследството в Гърция или Рим, останал в днешна Камбоджа, за да напомня за варварството, което е извършено спрямо него.

Въпреки че Ангкор Ват днес е магнит за туристите, в средата на 90-те години го посещават около 7500 души, а сега – 2,5 милиона.

Ако храмовият комплекс се разгърне, площта му ще е колкото Берлин.

Храмът има уникална структура – съставен е от три правоъгълни галерии, издигащи се към централна кула, като всяко следващо ниво е по-високо от предходното.

Откриването на скритата археология в Ангкор е възможно благодарение на въздушно лазерно сканиране от хеликоптери, докато човешкото око вижда отгоре само тропическата гора.

Тази технология помага за откриването на легендарни изгубени градове.

Историята на храма е могла да стане известна и доста по-рано, но до 1998 г. там е последното убежище на Червените кхмери, фанатичната комунистическа организация, която управлява страната от 1975 до 1979 г., По това време една пета от населението – около 2 милиона, умира от глад. Районът остава осеян с мини.