Наистина ли Калигула е бил толкова луд, че да направи коня си сенатор

Според древния историк и поет Катул, римският император Гай Цезар Германик, известен като Калигула, е обичал един от конете си, Инцитат, толкова много, че му осигурил мраморна конюшня с ясли от слонова кост, златен нашийник и дори къща.

Друг летописец, Дион Касий, по-късно пише, че прислугата Калигула хранела животните с овес, примесен със златни стърготини.

Известен със своята лудост и бруталност, Калигула извършвал кръвосмешения със сестрите си, хранел дивите зверове със затворници и си говорел с луната. Всичко това само по себе си е твърде крайно, че любовта му към кон да ни се стори странна.

Гай Цезар Германик, познат още като Гай Цезар или Калигула
Гай Цезар Германик, познат още като Гай Цезар или КалигулаИзточник: Getty Images

Наистина ли Калигула е щял да направи коня си сенатор, ако убийството му не беше осуетило плана му или просто Катул ни кара да мислим така. Както повечето, което мислим, че знаем за императора, така и историята за Инцитат е написана от историк, живял десетилетия след четиригодишното управление на лудия император.

Историците днес смятат, че Катул и Дион Касий са базирали своите разкази за живота му на слухове и легенди или просто са си измислили история, която да превърне един обикновен и скучен владетел в епичен злодей.

Много учени отхвърлят твърдението, че Калигула е тероризирал Рим със своята неукротима лудост, уповавайки се на аргумента, че неговите съветници и управници щяха да го свалят от власт, ако беше наистина толкова неконтролируем. И докато е наистина възможно императорът да е бил много привързан към коня си, то е твърде малко вероятно да е бил толкова обсебен, че да го направи сенатор.

Но нека предположим, че твърдението е вярно. Според историкът Алойс Уинтърлинг, автор на биография на Калигула, лудостта не е единственото обяснение за предприемането на такива действия.

В своята книга той пише, че много от странните постъпки, включително и отношението към Инцитат, на императора не са били от лудост, а просто с цел да унижат сенаторите и другите от елита.

Поставяйки коня си толкова високо, императорът показал на другите колко са нищожни и как работата им може да бъде свършена с лекота и от едно животно.