Хормоните и сексуалното привличане

Ти си спокоен и уравновесен човек. С нормално самочувствие и уверен в себе си. Тогава твой приятел те запознава с колежка от съседния офис. Тя е безумно красива с невероятно излъчване и сексапил.


И изведнъж нещо се случва с теб:
Пеперуди в стомаха. Забравяш дори как да формулираш и най-простото си изречение. Лицето ти се изчервява и по дланите ти избива студена пот. Чувстваш се сякаш си на четиринадесет преди първата си целувка с момичето, което харесваш.

Чудиш се какво се случва с теб? Защо е това глупаво поведението ти когато изпиташ сексуално влечение?

Отговорът на науката! Хормони!
Науката за хормоните и сексуалното привличане

Има хормони в нашето тяло, които автоматично се активират когато се почувстваме влюбени или силно привлечени от някоя жена. Всички са чували за повечето от тях, но ние ще се опитаме да обърнем внимание на основните, имащи отношение върху нашето поведение в процеса на влюбване.

Адреналин – Адреналинът се отключва при силен стрес или в момент, в който се почувстваме сексуално привлечени от обект представляващ сексуално желание за нас. Той обогатява кръвта с кислород и ни кара да действаме първично. Наличието на повече кислород в кръвта ускорява пулса и кара дланите да се изпотяват. Адреналина също така дава сигнал на тялото ни да освободи по-голямо количество допамин и ендорфин.

Допамин – известен като хормона на удоволствието. Това е причината да се пристрастяваме към неща, които харесваме и ни карат да се чувстваме добре, както и да изпитваме удоволствие. Това е хормон, който се отделя, когато изпитваме силно привличане към някого и желаем да имаме контакт с него. Когато се почувстваш леко замаян и поведението ти стане глуповато, значи допаминът е влязъл в играта.

Естроген – Въпреки, че тялото на мъжете не може да произвежда естроген, те силно се вълнуват когато са в близост до жена, към която имат сексуачно привличане. Този хормон е причина за месечния женски цикъл. В едно изследване публикувано от Американската психологическа асоциация се отбелязва, че мъже, имащи допир с дреха на жена, която е в овулация, рязко повишават нивата на тестостерон в тялото си.

Серотонин – Не можеш да извадиш от ума си това прекрасно момиче нали! Дали според теб е случайно, че е непрекъснато в мислите ти? Наличието на серотонин е главният виновник за това. Серотонинът играе важна роля при регулирането на агресивността, настроението, съня, сексуалното желание и апетита. Също така е известен и като “хормонът на щастието“.

Тестостерон – Производството на тестостерон не само показва дали сте привлечени от някоя жена или не, но също така повлиява на това дали тя ще има влечение към вас. Изпитвайки сексуално влечение, нивата на на тестостерон се повишават. Това ви кара да изглеждате по-самоуверени и мъжествени. Различни проучвания показват, че жените предпочитат мъже с високи нива на тестостерон, което се изразява не само в тяхното поведение, но и в начина, по който изглеждат.

 

Автро: TheM; Източник: Blogzdrave.com