Колко дълго живее мозъкът след смъртта на тялото ни?

Мозъчната дейност продължава над десет минути, след като тялото умре, установиха канадски учени, цитирани от Independent.

Лекари в интензивно отделение наблюдавали как мозъкът на човек продължава да работи, дори след като той е обявен за клинично мъртъв. Медиците потвърдили смъртта на пациента си чрез редица нормални наблюдения, включително липса на пулс и нереагиращи зеници.

Но тестове показали, че мозъкът на пациените продължава да работи, като се наблюдавали същите мозъчни вълни, като тези при дълбок сън.

В изследването, което може да доведе до нови медицински и етични предизвикателства, лекарите съобщават, че са наблюдавали „делта вълни след спирането, както на сърдечния ритъм, така и на артериалното кръвно налягане“.

Откритието е публикувано в ново изследване на учени от университета в Западен Онтарио. Само при един от четиримата изследвани пациенти била открита дълготрайна и мистериозна мозъчна дейност, а при повечето пациенти тя замира, преди сърцето им да спре да бие.

Мозъците на пациентите обаче се държали по различен начин в минутите след смъртта, което увеличава мистерията какво се случва с тях, след като починат. Лекарите не знаят каква може да е целта на дейността и предупреждават да не се правят твърде много изводи от толкова малък брой наблюдавани пациенти.

Те обаче отбелязват, че е трудно да се смята, че дейността е резултат от грешка, тъй като цялото оборудване работело добре. До този момент учените смятаха, че почти цялата мозъчна дейност свършва около една минута след смъртта. Но техните изследвания бяха извършени върху плъхове, така че последиците не могат да бъдат сравнявани с тези при хората.

Какво се случва с тялото и ума след смъртта остава почти пълна мистерия за учените. Други две изследвания от миналата година например показаха, че гените продължават да функционират и дори го правят по-енергично в дните след смъртта на човека.