Гатанката за 100-те шапки на Google към кандидати за работа

Топ компании по света, сред които Google и Goldman Sachs, често използват гатанки и сложни задачи на интервюта за работа, за да изпитват творческия подход в мисленето на кандидатите, математическите им и логически разсъждения. Често хората остават изненадани, понякога споделят особените и сложни въпроси, които са им били зададени.

Една от известните сложни задачи, задавани от Google на кандидати за работа с логическо мислене, е гатанката за 100-те шапки. Много от хората са се затруднили да намерят решение, но изкуственият интелект на Google е успявал.

 Мислите ли че можете да се справите? Ето каква е тя:

100 затворници са подредени в колона от екзекутор, който е поставил червена шапка или синя шапка на главата на всеки от тях. Затворниците могат да видят шапките на хората, подредени пред тях, но не може да гледат назад към шапките на тези зад тях, и не може да видят своята, не знаят какъв цвят е тя. Започвайки от най-задната част на колоната, екзекуторът пита последния затворник какъв цвят е шапката му. Затворникът трябва да отговори правилно, иначе ще умре. Ще умре „тихо и незабавно“ (това означава, че останалите няма да успят да разберат дали е казал правилния или грешния отговор). Нощта преди да се наредят, екзекуторът разрешил на затворниците  да се срещнат, за да обсъдят и набележат стратегия, която да им помогне да оцелеят.

Можете ли да измислите стратегия или решение, така че да спасите живота на възможно най-много затворници? Помислете.

 

ОТГОВОР:

Измислянето на стратегия за този случай означава, че това трябва да е стратегия на сътрудничество – затворниците трябва да се подредят в сложна последователност така че да разберат цветовете на шапките си. Освен това трябва да е стратегия с комуникация – между тях.

Учени посочват, че оптималното решение е, че 99 от затворниците може да бъдат спасени със сигурност, а останалият един затворник ще има шанс да живее 50/50.

За да осигурят това, затворниците трябва да се разберат как да си предават съобщение, което ги информира за всеки цвят зад тях, и да съчетаят информацията на съобщението с информацията за цветовете на шапките на хората пред тях (които виждат).

Решението е вид комуникационен протокол: Първият затворник, който ще говори, ще каже „Синьо!“, ако броят на сините шапки, които вижда пред себе си, е четен, или „Червено!“, ако види обратното – броят на червените шапки, които вижда пред себе си, е четен. След това останалата част от затворниците в колоната може да разбере собствения цвят на шапката си, като знае че колоната е от 100 души, цветовете на шапките на затворниците пред себе си и отговорите на затворниците зад себе си. В този случай всеки, освен първия затворник, определено може да отговори правилно, твърдят учени.