Защо австралийско езеро стана розово?

Солено езеро в Мелбърн стана розово заради комбинация от слънчева светлина, високи температури и слаби валежи, съобщава ВВС.

Местните власти съобщават, че водорасли, растящи на дъното на езерото в Westgate Park, произвеждат червения пигмент. „Наслаждавайте се на гледките, но ви препоръчваме да не влизате в контакт с водата“, предупреждават властите.

Явлението се случва и в Солника на старата кула в Испания, езерото Пясъчна роза в Канада и в езерото Ретба в Сенегал.

В Австралия природният феномен може да бъде видян в национален парк „Мъри-Сънсет“ и в езерото Хилиър в Западна Австралия.

Д-р Марк Норман, главен учен в Parks Victoria, каза, че оцветяването се дължи на безвредно едноклетъчно водорасло, известно като Dunalliela. „То е напълно естествено. Често получаваме коментари, че изглежда като индустриален инцидент с розова боя“, отбеляза д-р Норман.

Макар че водата не е опасна обаче, той препоръчва да не се плува. „Толкова е солено и кално на дъното, че ще изглеждате като спаружена ореховка, особено когато изсъхнете“, допълни той. Parks Victoria съобщи, че езерото вероятно ще възвърне синия си цвят, когато захладнее и валежите се увеличат.